Зима

Зима
Пролет

25 май 2015 г.

Анджей Дуда е новият президент на Полша

Консерваторът Анджей Дуда, кандидат на дясната партия Право и справедливост, спечели втория тур на президентските избори в Полша с 53 на сто от гласовете.
 
Той победи досегашния президент - Бронислав Коморовски, предаде Франс прес.

Победата на 43-годишния юрист трябва да бъде официално потвърдена днес, когато ще бъдат обявени окончателните резултати. Тя може да открие пътя към връщане във власт на неговия наставник Ярослав Качински, водач на консервативната и популистка партия Право и справедливост, с парламентарните избори през есента, отбелязват анализатори.

Коморовски веднага призна поражението си и поздрави своя съперник. "Скъпи приятели, този път не успяхме. Така решиха гражданите на свободна и демократична Полша. Затова поздравявам моя конкурент. Поздравявам го за неговия резултат и му пожелавам добър президентски мандат, защото желая доброто на Полша", каза досегашният президент.

Дуда му благодари за тези думи и благодари на хората, гласували за него, пожелавайки да са още повече на следващите избори.

Анджей Дуда е евродепутат, който бе почти неизвестен преди началото на предизборната кампания. Той ще встъпи в длъжност като президент на 6 август.

В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но съжителството на младия консерватор с правителството на Гражданска платформа на министър-председателката Ева Копач може да се окаже трудно заради големите различия между двете партии, посочва АФП.

Предизборната платформа на Дуда предвиждаше намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес. Партията му е евроскептична и експерти прогнозират напрежения с Европейския съюз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар