Зима

Зима
Пролет

19 май 2015 г.

Министър Москов: Пациентът не трябва да е футболна топка!

На фона на серията протести на лекари от онкологични центрове в страната, ресорният министър Петър Москов увери, че здравната реформа в тази област цели комплексното лечение на пациентите.

Пред Нова телевизия той посочи, че в момента се дублират функции и апаратура, а пациентите се прехвърлят "като топка" между различни болнични институции, които не комуникират по между си.

Москов беше категоричен, че целта на промените не е закриване на онкодиспансерите, които всъщност от години вече са болници – специализирани или онкологични центрове.

Той обясни, че докладите на Световната банка непрекъснато критикуват българската здравна система, сочейки раздутата, фрагментирана и неговореща помежду си болнична администрация.

Според здравния министър в момента няма цялостно лечение, алгоритъм и точен график на дейностите по лечението и това не може да бъде наречено ефективно работеща структура. По тази причина здравното министерство предлага за обществено обсъждане обединението на онкологичните центрове с многопрофилните болници, което ще донесе до по-комплексно лечение на болните.

Не се предвижда съкращаване на средства, нито промяна на дейността на центровете, допълни още Москов.

Здравният министър посочи още, че комплексното лечение предвижда поставяне на диагноза, консултации, лъчетерапии и други дейности в един болничен център. Така ще има по-голяма яснота за лечението на пациентите, смята той.

Москов беше категоричен, че реформата не е популярна сред лекарското съсловие, но пациентите подкрепят промените. Той допълни още, че очаква предложението да бъде подкрепено от управляващата коалиция.

Москов е убеден, че атаките на ДПС срещу реформата имат за цел да разбият управляващото мнозинство.
 

Петър Москов коментира и информацията, че бившият лидер на ДСБ – Иван Костов, е прехвърлил преференциален депозит в КТБ в обикновен и така е получил парите си от банката.

"Всеки има правото да охранява доходите си, както намери за добре", обясни здравният министър, който в момента е зам.-председател на ДСБ.

Москов допълни, че проблемът всъщност не е по отношение на депозитите, а трябва да се разследва как са били давани кредити на кухи фирми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар