Зима

Зима
Пролет

8 май 2015 г.

Кухи фирми пращат нашенци на гурбет

След като заминат за чужбина, наелата ги фирма заличава договорите им
 
 Кухи фирми наемат и изпращат българи на гурбет в чужбина. Това е една от схемите за легално осигуряване на заетост зад граница, която цели да заобиколи изискването наемането на гурбетчии да става чрез фирми-посредници.

Чрез тази схема кандидатите за работа в чужбина спестяват време, защото заминават за чужбина като командировани служители на фирмата. След като заминат за чужбина, наелата ги фирма заличава договорите им.

"Когато пристигнат на място в съответната държава се оказват, че гурбетчиите нямат осигурена работа или са изпратени да се трудят при много тежки условия", обясниха от Главната инспекция по труда (ГИТ) пред "Монитор".

В повечето случаи обаче се оказало, че потърпевшите нямали никакви данни, освен телефонен номер на фирмата и хората, на които се доверили за осигуряване на работа. Това допълнително затруднява разследването на измамата.

Данните на ГИТ, че с отпадането на всички трудови ограничени на европейския трудов пазар през миналата година от ГИТ отчитат ръст на нарушенията на фирмите посредници. През 2014 г. са били установени 526 нарушения, 519 от които от посредници с регистрация в Агенцията по заетостта. 51 от посредниците са били глобени като по закон санкцията варира между 1500 лв. и 15000 лв.

През 2013 г. тези нарушения са били два пъти по-малко – 218. Част от посредниците не предоставят на гурбетчиите трудов договор с чуждестранния им шеф на български език. Така мераклиите да се трудят зад граница могат да останат заблудени за заплащането, което ще получават и за продължителността на работния ден.

В случай на злоупотреба този договор е нужен, за да може ГИТ да окаже съдействие на контролните органи в съответната среда. Сред нарушенията на закона са и таксите, които посредниците събират под формата на услуги за превод и легализация на документи- те или за квартира и транс- порт до местоработата.

"Разходите по осигуряването на работа трябва да се покриват от работодателя, за който набират персонал", припомнят трудовите инспектори.

Най-честите оплаквания на родните гурбетчии, избрали да се трудят за няколко месеца извън страната са свързани с лошите условия на труд. Нашенците недоволстват и, че работният им ден е по-дълъг от предварително договореното.



Работници заминават в чужбина с надеждата за по-добро бъдеще

Няма коментари:

Публикуване на коментар