Зима

Зима
Пролет

19 юни 2015 г.

Харчим над 100 млн. евро за българското председателство на ЕС

Българското председателство на Европейския съюз от 1 юли до 31 декември 2018 г. ще се окаже златна мина за администрацията и бизнеса в градовете, в които ще се организират негови събития.
 
Засега се очертава това да бъдат София, Пловдив и Варна.

Десетки милиони евро ще отидат за обучение на чиновници по чужд език, командировки до Брюксел и Страсбург, наемане на преводачи, покупки на техника, наемане на коли, хотели, кетъринг и ремонти на сгради и пътища. 


Това става ясно от публикувания вчера план за председателството, който трябва да бъде гласуван от правителството, пише „Сега“.

След одобрението му ще стане ясна окончателната прогнозна цена, но се очаква сумата да надмине 100 млн. евро. Парите ще се вземат както от централния бюджет, така и от еврофондовете.

6.2 млн. лв. се очаква да излезе само обучението на 1000-1300 чиновници, които ще участват в подготовката и провеждането на председателството. За тези, които не знаят достатъчно добре чужд език, се предвижда допълнително обучение, включително и по индивидуални програми. Парите за обучението им се очаква да дойдат по европейската програма "Добро управление".

По оперативната програма ще бъдат финансирани и командировките в Брюксел и Страсбург, където ще се провеждат обучения на служителите от администрацията.

Планът на правителството предвижда и редица инвестиции. След като кабинетът определи къде точно ще се провеждат срещите на ниво министри от ЕС, ще трябва да бъдат ремонтирани сградите, така че да поемат всички хора.

Между 20 хил. и 30 хил. души се очаква да посетят България за 6-те месеца на председателството. Само за министерските срещи броят на чуждите журналисти ще е между 100 и 400 души. Засега предложенията са основните събития да се провеждат в НДК или резиденция "Бояна", както и в правителствената резиденция "Евксиноград". Тепърва обаче ще се решава коя да е сградата и колко инвестиции трябва да се направят в нея, за да отговаря на критериите на Брюксел.

Предвиждат се ремонти на пътищата около аерогарите и подобряване на обществения транспорт към тях. Хотелиерите ще бъдат сред най-печелившите, защото хилядите хора, които ще пристигнат у нас, ще трябва да бъдат настанени някъде. За транспортиране на делегации ще бъдат купени или наети коли и микробуси, както и ще бъдат наети шофьори и придружители на временни трудови договори. Премиерът Бойко Борисов вече прогнозира, че НСО ще трябва да купи 40-50 бронирани автомобила.

Българското председателство ще трябва да осигури средства за кетъринг, кабини за превод, услуги за почистване, куриерски услуги, видео- и фотозаснемане, както и компютри, мобилни телефони, таблети и системи за провеждане на конферентни разговори. Някои от дейностите ще се разпределят с обществени поръчки.

Планът включва и културна програма, която ще се провежда в София, Брюксел, Страсбург и други европейския градове и ще включва концерти, постановки, изложби, филми, балове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар