Зима

Зима
Пролет

20 юни 2015 г.

САЩ ще доставят на Украйна оръжие за 300 млн. долара

Танкове да бъдат разположени в България и още няколко европейски страни, настоява НАТО
 
 САЩ ще доставят оръжия на стойност 300 милиона долара на Украйна, в това число противотанково оръжие. Военната помощ е включена в приети от Сената поправки във военния бюджет на страната, съобщи Фокс нюз. Те не са съгласувани с Камарата на представителите и може да не бъдат подписани от президента Обама.

Измененията във военния бюджет са били одобрени от 71 сенатори, a 25 са били против. Законопроектът се отнася не само до Украйна. Той предполага и ускоряване на модернизацията на военноморския флот, отделяне на средства за поддръжка на армията на Афганистан, прекратяване на закриването на затвора в Гуантанамо. Общата стойност на мерките е $612 милиона.

За да може да влезе в сила законопроектът, той трябва до края на юли да бъде съгласуван с Камарата на представителите, а след това да бъде подписан от президента Барак Обама.

Танкове на НАТО да бъдат разположени в България и още няколко европейски страни, иска главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав пред в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Генералът казва, че няма да се откаже от плана си танкова бригада с до 5000 войници и 250 танка да бъде разположена в България, Румъния, Полша, в Прибалтика, възможно е и в Унгария.

Според Брийдлав идеята му не нарушава договорката между алианса и Русия, защото “числеността на танковата бригада е малка и няма да е съсредоточена на едно място, а ще е разположена в различни държави”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар