Зима

Зима
Пролет

20 юни 2015 г.

МВР няма пари за анализ на ДНК

Апарат за анализ, купен през март 2014 г. за 500 хил. лв., стои опакован и неизползван
 
Над 10 хил. взети ДНК проби на бандити, обвинени или осъдени за различни престъпления през последната година, не могат да бъдат вкарани в базата данни на МВР заради липсата на пари за консумативи. 

Това съобщиха за "24 часа" от Института по криминалистика и криминология към МВР.

Заради този проблем стотици престъпления не могат да бъдат разкрити, защото профилите не може да се сравнят с повече от 15 хил. ДНК следи, иззети от хора или местопрестъпления у нас, както и с над милион ДНК профили от други европейски държави, с които сравняваме всеки месец.

Само в последните месеци има повече от 10 случая на разкрити извършители на финансови и други престъпления, заловени, след като наш ДНК профил е съвпаднало с местопрестъпления в Австрия, Германия, Холандия и Франция.

Експерти от Института по криминалистика и криминология към МВР разказаха, че проблемът с натрупването на взети ДНК проби започнал преди година, когато влезе в сила поредната промяна на Закона за МВР, направена от правителството на Пламен Орешарски. Тогава в наредбата за полицейска регистрация е записано, че задължително на всеки задържан, на който е повдигнато обвинение, или престъпник с влязла в сила присъда трябва да се вземе ДНК проба. Този биологичен материал трябва да бъде обработен и да бъде вкаран в базата данни на полицията. До юли 2014 г. това се е правело само по преценка на разследващите органи.

Така със законовата промяна за 12 месеца експерти и служители на МВР вече са взели ДНК проби на 10 хил. наркодилъри, грабители, изнасилвачи, банкови обирджии и други опасни престъпници. Иззетите биологични материали обаче, вместо да се сравнят с неразкрити престъпления, се трупат в НИКК, без дори да са направени профилите им, заради липсата на необходимите материали.

Специалистите в Института по криминалистика са изчислили, че консумативите за ДНК анализа на тези проби излизат между 50 и 60 лева за едно изследване, но ефектът след това ще бъде много сериозен, защото базата данни почти ще се удвои.

В огромната база данни от местопрестъпления, с които може да се сравняват профилите, пък има биологични следи от повече от 10 неразкрити банкови обира, от бомбаджии, които са взривявали самоделки, и от извършители на поръчкови убийства от последните 15 години.

Купен през март м.г. нов апарат за ДНК анализ за 500 хил. лева седи опакован и не се използва, защото не се отпускат пари за реактиви. В същото време огромен брой дела и разследвания са забатачени заради забавени ДНК-изследвания.

"Новият “секвенатор” би увеличил близо два пъти скоростта на правенето на изследвания, защото неговата производителност е по-голяма. Той изследва до 24 проби с биологичен материал едновременно", обяснява експертът от НИКК Цветан Нишев.

Специалисти са категорични, че ако се осигурят средства, правените в момента годишно около 300 ДНК експертизи ще скочат повече от двойно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар