Зима

Зима
Пролет

15 юни 2015 г.

Трепетите на чиновника

Едва ли в днешно време се замисляме какво е позволено на държавните чиновници.
 
Или по-скоро какво е недопустимо за техните особи. 

Както се казва, „кихат и селяни, и полицейски началници, а понякога дори и тайни съветници”. 

Така поне пише Чехов в един от знаменитите си разкази. Помните ли онзи кратък текст, който обаче пресъздава целия вътрешен мир на чиновника, на неговите страсти. Всъщност Чехов разказва за онова злощастното събитие в живота на екзекутора Червяков, който кихайки в салона на театъра, „опръсква” стоящия пред него генерал. Поредицата от извинения от страна на „дребния” служител да замаже постъпката си съвсем не се оказаха достатъчни, за да го накарат да живее във вътрешен мир след случилото се. Всичко това коства дори живота на героя, който си мислеше, че не е успял да засвидетелства огромното си разкаяние. 

Кратичка история, но много поучителна. Особено за наши дни, в които периодично си говорим за административна реформа и изчисляваме дали служителите наистина са намалели, или точно обратното. Ако се замислим, промените в тази сфера се оказаха доста сериозно препятствие за много правителства през последните десетина години у нас. Но в същото време вълнуват и нас, обикновените граждани, които чакаме да ни обслужат порядъчно на дадено гише. 

А щом непрекъснато се говори за промени, явно наистина има нужда от такива. Въпросът е как да се намали бюрокрацията. Тук дори се сещам за една прословута мисъл, че успешната администрация е тази, която не се забелязва. В момента се обсъжда поредната идея за свиване на щатовете - да се въведе мораториум от 3 години за назначаване на нов служител на мястото на пенсиониран или съкратен чиновник. 

Не можем да отречем, че има резон в едно такова предложение. Въпросът е да се обсъди и да се помисли как да се разпределят задълженията между останалите служители през това време. По този начин ще може и да се намерят по-квалифицирани кадри, които наистина да отговарят на необходимите изисквания. 

Нека си спомним, че преди години имаше случаи и на назначени без конкурс чиновници. На всичкото отгоре те получаваха бонуси за една и съща работа, вършена по няколко пъти. Може би точно такива изнесени в публичното пространство информации доведоха до негативно отношение към държавните служители. 

И както се казва, заради няколко черни овце страдат и кадърните в системата. Защото определено читави има. И мога да го гарантирам. Защото не всеки чиновник обича да се прави на важен пред теб и да те кара да се чувстваш невеж, да те връща по няколко пъти, докато си попълниш правилно даден формуляр. Или пък да те изгледа накриво, че не си влязъл в правилната стая по въпроса, който те интересува. Напротив, все по-често попадам на такива, които се опитват да ти помогнат. 

Явно, че промени са необходими. Каквото и да си говорим, чиновниците ни са прекалено много за малка страна като нашата. Така че по-добре да се ръководим от принципа малко, но качествени. В противен случай ще продължим да си говорим просто за трепетите на тези служители, които едва ли са понятни на останалите.

Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар