Зима

Зима
Пролет

18 юни 2015 г.

Демонстрация в Атина срещу мерките за икономии

Протестиращите призоваха да се сложи край на "саможертвите"
 
Няколко хиляди демонстранти се събраха пред парламента в Атина снощи, за да протестират срещу мерките за икономии и да подкрепят лявото правителство на премиера Алексис Ципрас в безизходното положение в преговорите на Гърция с международните й кредитори, предаде Ройтерс.

Според данни на полицията, цитирани от Франс прес, на централния площад "Синтагма" в Атина са се събрали около 7000 души.

Демонстрантите, които бяха основно поддръжници на управляващата партия СИРИЗА, организирани чрез социалните мрежи, призоваха да се сложи край на "саможертвите".

"Аз съм тук, за да подкрепя правителството срещу кредиторите. Не искаме увеличаване на ДДС върху сметките за електричество и вода", казва 53-годишният счетоводител Катерлис Ипократис. "Кредиторите искат да откраднат богатството на гръцкия народ".

Гръцката централна банка предупреди вчера, че Гърция може да бъде тласната към дефолт и напускане на еврозоната, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите много скоро.

"Не мисля, че еврозоната може да си позволи излизане на Гърция, те също ще пострадат от това. Не мисля, че ще се случи", казва 54-годишната домакиня Мавромати Аристеа.

Според в. "Катимерини" не се очаква съществен напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й на днешната среща на финансовите министри в Люксембург, въпреки краткия телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера Алексис Ципрас снощи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар