Зима

Зима
Пролет

2 юни 2015 г.

Още ли е жива чалгата?

Просто трябва да знае своето място и да не се натрапва там, където е нежелана...
 
 Преди време избухна поредният чалга двубой.

Трябва ли да има поп-фолк концерт в Античния театър в Пловдив.

Били предвидени 2 концерта - по случай юбилея  на най-голямата компания за поп-фолк музика в България. Единият с чалга изпълнители, другият с народни. Обаче от Община Пловдив отменили събитието… защото театърът бил в лошо състояние, а договорът вече бил подписан.

От музикалната компания веднага избухнаха по всички медии, че има дискриминация срещу определен тип музика и по-скоро срещу народната... Видни фолк прими се появиха по различни медии, за да защитават музиката си, а компанията дори излезе с изявление срещу кмета на Пловдив.

Къде обаче се крие истината и слуша ли се още чалга в България?

Съвсем логично е, ако наистина в Пловдив или по-скоро в Античния театър не се толерира чалгата, да бъдат отменени и двата концерта, а не само единият.

Иначе би било прекалено явно...

От музикалната компания обаче сметнаха, че ще бъде по-изгодно да се нахвърлят в защита на народната музика, защото ще съберат по-голяма подкрепа.

От много време насам, поп-фолк изпълнители и продуценти се опитват да ни обяснят, че фолкът е излязъл от кръчмата и е придобил по-високо ниво... направо световно.

Но, какво световно има в салфетките? Или може би е световна пошлостта?!...

Да, наистина, клиповете станаха доста по-високобюджетни, но това обикновено се дължи на спонсора, който ги финансира.

В повече случаи присъстват 3-те основни компонента за един фолк клип в България: скъпи дрехи, мускулести мъже по потници, и много изкуствена коса на букли.

Да, камерите, с които работят и качеството на самия проект е високо, но идеята си остава непроменена от години.

В текстовете няма особена промяна: дори някои изпълнители върнаха фолка много години назад с пошлите си текстове. То не бяха сини прашки, камъни, кюфтета, бум-бум, да ти готвя ли, да ти чистя ли и прочее.

Тогава, как искат публиката и по-скоро някои от хората, които не ги харесват да ги подкрепят? Че чак и да направят концерт на едно подобно място като Античния театър?!

И тук дори не става въпрос за подкрепа.

Става въпрос за етика и за стил.

Да, жанрът все още има своите слушатели, които пълнят дискотеките на участия на изпълнителите и им дават висок стандарт на живот.

И, докато ги има Балканите - ще има подобен вид музика, която да ти дава настроение, докато си пиеш ракията. Но само дотам.

Това никога няма да бъде музика на световно ниво. И нейните продуценти трябва да знаят нейното място.

Чалгата е все още жива и може би още дълго ще бъде така. Реално тя не пречи на никого - просто трябва да знае своето място и да не се натрапва там, където е нежелана. И да не кара хората, които не са феновете на тази музика да я слушат.

Накратко – чалгари, моля, не бъдете нахални...


Костадин Костов, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар