Зима

Зима
Пролет

29 юни 2015 г.

ЕК одобри временното затваряне на гръцките банки

Европейската комисия (ЕК) одобри налагането на мерки за контрол на капитала, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на институцията.

Според Брюксел Атина "оправдано нарушава законите на ЕС относно свободното движение на капиталите, за да защити банките си“.

"При настоящите обстоятелства стабилността на финансовата и банковата система в Гърция представлява въпрос от първостепенен обществен интерес, което оправдава налагането на временни ограничения върху капиталовите потоци“, коментира еврокомисарят по финансовите услуги Джонатан Хил.

"Поддържането на финансовата стабилност е основното и неотложно предизвикателство пред страната. Свободното движение на капитали обаче ще се наложи да бъде възстановено възможно най-скоро в интерес на гръцката икономика, еврозоната и единния пазар на Европейския съюз като цяло", допълва Хил.

Еврокомисията изразява и готовност да окаже техническа подкрепа на гръцките власти.

Гърция обяви банкова ваканция през тази седмица, а в неделя ще се проведе референдум за предложените от кредиторите мерки за реформи и бюджетни ограничения.

Междувременно финансовите министри на държавите от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за страната и тя ще приключи на 30 юни, т.е. утре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар