Зима

Зима
Пролет

7 юни 2015 г.

Скандал с паметника на цар Самуил

Александър Хайтов: Не ме интересува дали един паметник ще накара хората дали да гласуват, или не

 Скандал тръгна за паметника на цар Самуил в центъра на София, който трябва да се открие официално утре. Оказва се, че очите на статуята ще светят.

Авторът на паметника Александър Хайтов (на снимката) е в конфликт със зам.-кмета Тодор Чобанов, стана ясно тази сутрин по Нова тв.

„Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще светят, ще фосфорицират. Просто очите му ще изглеждат като живи. Този ефект го няма никъде по света. А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това няма да се хареса на хората и те няма да им гласуват нов мандат. Не ме интересува дали един паметник ще накара хората дали да гласуват, или не. Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на този паметник", обясни Хайтов.

Авторът на монумента каза, че по време на работата си по паметника си е счупил ребра и два месеца е лежал: „Година близо не съм спал, но вече всичко е готово".

Монументът „Самуил - цар на България" ще бъде открит на 8 юни в парковото пространство пред базиликата „Света София".

Паметникът се издига по повод на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил и на неговата епоха, наричана от историците „българската епопея за независимост".

Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции и се осъществява с дарение на д-р Милен Врабевски - председател на фондацията „Българска Памет", и с подкрепата на Столичната община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар