Зима

Зима
Пролет

7 юни 2015 г.

Данък "вредни храни"

Само че данъци се увеличават, след като докажеш, че си направил всичко възможно да събереш повече...
 
 В края на 2009 г., преди да вдигне рязко акциза на цигарите и алкохола, тогавашният финансов министър Симеон Дянков обеща 130 млн. лв. от събрания косвен данък да отиват за здравни програми. Не отидоха.

Сега има нова идея на здравния министър Петър Москов за въвеждане на акциз, който да се разпростира върху всички вредни храни и напитки – солени, сладки, газирани и с хидрогенирани  мазнини. Идеята е те да бъдат обложени с 10% акциз, да станат по-скъпи и непривлекателни и така българите да се откажат от шоколада, чипса, ядките, зрънчовците и лимонадата. Освен това събраният акциз от 200 млн. лв. ще отива само за профилактични програми и прегледи. Ако, разбира се, финансовият министър се съгласи и депутатите одобрят предложението.

Има няколко "но" извън ползата от това всички да знаят кои са вредните и кои полезните храни. Първото е, че държавата така и не успява да се пребори със сегашния сив сектор в цигарите, петрола и алкохола, който се оценява на над 1 млрд. лв. годишно. Нищо не пречи на част от производителите на суперсладки и солени продукти да потънат в него и гаранцията, че няма да бъдат хванати, е същата. Може да се окаже, че чиновниците не стигат, за да следят чипса и газираното и техният брой да нарасне лавинообразно.

Съществува и възможност някой да попита защо държавата не си потърси парите от близо 2 млн. неосигурени за здраве, вместо да въвежда нови данъци. Или да попита защо не се запушват пробойните в здравната каса и болните доплащат в брой за здраве 4 млрд. лв. над платените здравни осигуровки. А освен това да забрани на деца да се продават не само цигари, но и зрънчовци, ако са доказано вредни.

Изглежда, да увеличиш данък и да кажеш, че парите ще отидат за здраве, изглежда популярно. 


Само че данъци се увеличават, след като докажеш, че си направил всичко възможно да събереш повече. А в случая държавата не е.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар