Зима

Зима
Пролет

19 юни 2015 г.

Естественият край на футболната КТБ

Неестествените опити за спасение на футболния ЦСКА може да доведат до естественото изчезване на този клуб.
 
Дългогодишната практика да се правят компромиси в името на неговото съществуване в А група го доведе до такова състояние, в което нито може да бъде оздравен, нито да бъде допуснат да играе повече в А група.

Последната надежда за запалянковците се оказа друг, съществуващ и нямащ нищо общо с ЦСКА клуб ("Литекс"), който да се преименува, премести в София и да си присвои традициите и историята на потъващия титан.

Но този странен и най-вече безсмислен хибрид едва ли ще се роди. А и да се роди, трудно може да просъществува дълго под чуждо име и физиономия, защото ще е поредният опит да се промени естественият път на историята.

А всичко можеше да бъде толкова просто, ако през последните десет години ЦСКА беше принуден да спазва елементарните правила на това, което в европейския футбол се нарича финансов феърплей. Ако всяка година ЦСКА беше принуждаван да си плаща задълженията и БФС не си беше затварял очите пред очевидните нарушения на лицензионните правила.

Ако НАП си беше събрала вземанията, когато още бяха в рамките на 3-4 милиона лева, и не беше позволила да стигнат несъбираемите 11 милиона. Ако го нямаше политическия натиск да се спаси "грандът", защото е структуроопределящ за футбола. Ако регулаторните механизми бяха задействани, ЦСКА нямаше да рухне под тежестта на собствените си дългове.

Сега естественият ход е този, който извървяха далеч по-големи клубове като "Рейнджърс" от Глазгоу. ЦСКА трябва да извърви пътя до фалита и да тръгне от аматьорския футбол, изчистен от задължения и с ясна и разумна управленска структура и програма.

Възстановяването ще е бавно и болезнено, но ще е най-нормалното нещо за рекордьора по титли. Всякакви други опити за инженеринг и заобикаляне на правилата и логичните процеси може да го довърши окончателно и безвъзвратно.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар