Зима

Зима
Пролет

1 юни 2015 г.

Българският туризъм – почивка в мир...

Ако искате да видите дъното – погледнете нагоре, скъпи родни хотелиери.

Тази година стигнахте до рекордно анти-постижение.

Тази година ще си платите печалбата за всички останали.

Ще оберете плодовете на „ден година храни“ реколтата, #времебеше.

И така. Цените на Черно море са паднали с 20 процента. Поводът е истерията на хотелиерите и всички турситически организации, асоциации, сдружения и фондации, които паникьосано цяла година се потяха от студио в студио и от институция на институция.

Пред провал им беше сезонът. Нямало да има руснаци.

Министерството трябваше да предприеме спешни мерки, реклама, натиск, околосветски пътешествия, за да доведе повече и по-платежоспособни почитатели на мизерията и лошото обслужване.

Естествено – не се намират толкова лесно отчаяни бедни с ниско самоуважение хора, със средства и желание за алкохолен туризъм.

Не е лесно, но все пак ги има.

Германците щели да сменят руснаците тази година.

Не ми се мисли.

Бедни баби и тийнейджъри от германския аналог на детска педагогическа стая ще пеят и плачат по улиците на стария град, докато не припаднат, за да продължат отново след няколко часа.

Това наистина ще бъдат туристите на Слънчев бряг, Созопол и Несебър тази година. Можем да направим профил на чужденеца-турист в България:

- Беден като църковна мишка

- Гнусен като пор вдовец

- Гладен като ламя

- Жаден като две лами

- Гол като пушка

- С разрушителна сила на талибанин

- И култура на полу-идиот


Не, че не сме ги виждали досега и ги е нямало, но този път Черно море ще бъде истинки музей на пошлостта и гнусотията.

С 20 процента по-ниски цени. Така, от страната с най-евтин туризъм се превръщаме в страната с по-евтин от най-евтиния туризъм. И им се молим да дойдат. На европейската утайка.

Защото за по-заможни хора не остана кой да пере чаршафите и да проверява развалило ли се е месото.

Вместо да инвестират в хотелите си, вместо да обучат персонала си, да „дадат две, за да получат едно“, с което се отличават адекватните и традиционни инвестиции, които с времето доказват смисъла си, хотелиерите крещяха, че ще фалират хотели, ще издъхне туризмът и икономиката ще пострада.

Крещят лидерите и останалите вярват. И намаляват цените с едно наум – „нищо, ще спестим от топла вода, храна и подправки.“.

 Ще ги излъжем. Туристите.

Преправят оферти, свалят цени, гребат водата от морето и пясъка от плажовете, за да не се минат, а леглата скърцат все по-силно, докато министерството на туризма „се стреми към по-висок клас туристи.“

И, докато българските тихомълком резервират 5-звездни хотели в Гърция и Турция, където за една седмица разбираш смисъла на думи като: човек, почивка, коректност, внимание, чиста вода, хубав пясък, забавление, елате пак, ще дойдем.

Хубавото в тази драматична история е, че българинът отказва да бъде „нисък клас турист“, че тези минус 20 процента не го умилостивяват към оповръщаните улици и мръсна морска пяна.

Хубавото е, че може наистина на някого този път да не му излязат сметките. И да преосмисли туристическата си политика.

А за останалите: лек път до Кушадасъ и да си купите магнитче!


Милена Янинска, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар