Зима

Зима
Пролет

12 юни 2015 г.

Бъчварова и полицаите не се разбраха

Следващата стъпка на протестиращите може да бъде искане на оставката на министъра
 
 Преговорите между полицейския синдикат и вътрешния министър Румяна Бъчварова за пенсионната реформа в сектора завършиха с неуспех. 

Това стана ясно от думите на председателя на Синдикалната Федерация на служителите на МВР Валентин Попов след разговорите с МВР-шефката, съобщава Dnes.bg.

Полицаите започват днес десетдневен маратон от протести в знак на несъгласие с планираното въвеждане на пенсионна възраст в МВР и министерство на отбраната.

По-рано днес вътрешният министър даде да се разбере, че приема исканията на синдикатите за невъзможни за осъществяване. Тя заподозря, че готвените протести имат за цел да атакуват новото ръководство.

Социалният министър Ивайло Калфин също обяви, че няма да отстъпи от искането си за възраст за пенсиониране на полицаите.

"Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас. Разбирайте не се разбрахме", обясни Попов след разговорите с Бъчварова. Той не изключи една от следващите стъпки на протестиращите да бъде искане на оставката на МВР-шефа.

Попов обясни, че основното разногласие с Бъчварова е за това какво включва социалният диалог и от какво би следвало да се интересуват синдикатите.

"Питайте Бъчварова, кой стои зад нас", отвърна синдикалистът на въпроса за обвинението на министъра, че някой дирижира протестите. Попов припомни, че синдикатът е организирал протести при всички правителства.

След преговорите вътрешният министър обясни, че синдикатите нямали конкретни въпроси към нея, а поставили по-скоро "някакви теми" за разговор. Бъчварова допълни, че от страна на ръководството на МВР съвсем честно и открито са информирали протестиращите за етапите, до които са стигнали, в търсене на разрешение на проблемите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар