Зима

Зима
Пролет

22 юни 2015 г.

Бойко стачкува, Вежди лудува, Москов говори за секс

Ма много им отива да са шутове, честно...

Мрънкането не е добра политика, ако искаме да успеем заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, чиста българка по народност.

И нашите министри я послушаха. Вместо да се оплакват като един Ципрас, че Европа не ги разбира, че не дава да запазят заплатите и пенсиите, удариха го на лакърдии, шеги и закачки. Ама като за световно. Един вид, казват си - да осигурим зрелища на любимия ни народ, ако няма хляб и пасти.

Ма много им отива да са шутове, честно. Аз бих наел веднага Вежди Рашидов, но не само.

Тон за песен на родните Сатурналии, както си е редно, даде сам министър-председателят. "И аз ще стачкувам срещу високите цени на тока", разправя  Бойко Борисов пред колеги. Ми правилно, така е справедливо.
 

Само той ли да не може да стачкува?

Даже може да приеме себе си в премиерския кабинет в качеството си на протестиращ, да обсъди с второто си Аз проблемите и секторните политики, а накрая да си стисне двете ръце. Каква хубава идея - вместо разни тристранки-мристранки.

Може Бойко и другото му аз да не се разберат, де, но поне шансовете за споразумение се увеличават. Вярно, че енергийният регулатор се води независим орган, но чак премиерът да стачкува срещу него.... 


Какво впрочем значи това? Като как - един държавен орган е абсолютно независим от държавата? В такава държава...

Забавно е и това, че работодателите щели да стачкуват. Ми те, ако си стачкуват заедно с Бойко, никой няма и да разбере, да ви кажа. Щото работниците е логично да са си на работа. Ако тях не ги принудят да стачкуват в полза на работодателите...
 

Не остана по-назад от общата тенденция и онзи, за когото Радой отново би казал, с още по-голям ентусиазъм:

„Не се страхувам от министъра на културата, а от културата на министъра.“

Вежди Рашидов истински ни развесели с изречението си: "Равносметката ми от КТБ е на минус, надявам се да стане на плюс".

Това се оказа само началото на гениалната му изповед.

Той уточни, че вече предпочита да харчи парите си, вместо да ги държи в банки - Ресторантбанк вместо Бурканбанк. Само да не ми обяснява,  че това сега го е измислил, защото тази фискална политика отдавна му е присъща.

Той открай време инвестира в Ресторантбанк, още, когато си беше „Балкантурист“.

Лично аз съм го виждал през 80-те, когато бях фърфалак, че и през 90-те, когато станах юноша бледен, как яко беше инвестирал, чак краката не го държаха от радост.

Многократно съм наблюдавал резултатите от тези инвестиции в Созопол, еднократно в ресторанта за стари градски песни и лакърдии „Гамбринус“ , намиращ се някога до софийските Хали, който вече го няма, уви.

Ей, Веждичка, само него да възстановиш като културна институция, не си живял напразно като министър и слуга народен. Квадратите са си квадрати, български, френски Лувър, всичко е преходно, ама такава една историческа кръчма просто трябва да бъде запазена за поколенията.

”Ние се представихме като богове, като равни с равни”, каза по- рано по повод представянето на тракийските съкровища в Лувъра Вежди Рашидов. Още тогава го заподозрях, че е възприел концепцията на траките за безкраен купон - в този и в задгробния живот.

 Усмивки от старите ленти. Вежди се заема с българския Лувър, Борисов мъдро го ръководи

При цялата речовитост на премиера и Вежди, длъжни сме да признаем че този път реформаторският диамант сряза като краставици конкуренцията.

Като тук дори няма да се спираме на брилянтното му сравнение между ракията и вноските за здравната каса, което при други обстоятелства бихме разнищили. Не сме съвсем съгласни, разбира се, че неглижира така огнената вода. Би трябвало да я включи в животоспасяващите лекарства. Ако българин открие машина на времето, тя ще има само едно копче - "ракиено време", както беше казал един колега.

Сега обаче ще се спрем на борбата на здравния министър с другия голям съвременен порок.
И как тънко само я подхвана... Лично започна превенцията при първолаците  Както се изразиха от една агенция - пушачът Петър Москов посъветва първокласници и техни батковци по време на тържество в Министерството на здравеопазването:

"Не пушете, пушенето пречи на секса!"

Човекът сам си е поставил диагнозата, казва го от личен опит, разправят от агенцията и се заяждат малко тъповато и доста злобно, че съвсем по фройдистки превръща собствените си проблеми в педагогика? 


Потресени свидетели на случката разказвали, че като се разотивали, първокласник подпитал майка си: "Мамо, какво е това секс?"А тя отговорила: "Сексът, сине, е онова нещо, което онзи чичко не прави, защото цигарите му пречат..."

Онзи чичко е Петър Москов, нали разбрахте. Лоша реклама е това за един здравен министър, Петре! Човек, когато е на такъв пост, трябва понякога да мисли какви ги говори. Разбираме, че реформите подлагат и най-добрите реформатори на голямо напрежение, та понякога не се усещат какви ги дрънкат, най-вече пред кого.

Бихме препоръчали на министър Москов да гледа някое представление на братовчед си Теди Москов, много помага срещу стреса. Той е създал например един любим персонаж, който също има проблем с комуникацията, но обикновено не успява да доизкаже мислите си. Това повече му помага, отколкото му пречи.

Казва се Страхил Божикравов, герой от "Улицата", който има интересна съдба.

Той е половин човек, който работи на половин заплата на половин работен ден в завода за полупроводници. В един от скечовете решава да каже на шефа си, че „е голям гъз", но понеже заеква, не успява да каже последната трибуквена дума. Което в някои случаи е за предпочитане. 


Не знам дали това е най-подходящият пример, важното е да не ни пробутват половин реформа, нито министри, които говорят за секс на първолаците.

Светослав Пинтев, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар