Зима

Зима
Пролет

22 юни 2015 г.

Сашо Морфов: Без вас, ние, режисьорите, сме нищо!

Александър Морфов се поклони пред актьорите от режисирания от него спектакъл „Дон Жуан".

По време на 150-тото юбилейно представление, което се игра на сцената на Народния театър в неделя вечерта, той благодари на актьорите за това, че се раздават на сцената. 

И пред препълнената зала направи признанието: „Без вас, ние режисьорите, сме нищо!"

"Дори понякога да има търкания или проблеми между нас по време на репетиции, винаги съм се възхищавал на способността им напълно да се раздават на сцената", сподели режисьорът за трупата на „Дон Жуан." 


"От времето на Шекспир и Молиер е прието актьорите да се покланят в знак на благодарност към публиката. И аз ще се поклоня на актьорите, но не с гръб към вас, защото ще е неприлично", каза с усмивка Морфов и застана отстрани на сцената, за да направи дълбок поклон пред колегите си. Актьорите му отвърнаха с ръкопляскания.

150-то превъплъщение на Деян Донков като вечния любовник, описан от Жан-Батист Молиер, завърши с 10 биса. Толкова пъти след края на представлението завесата се спусна и вдигна за поклона на трупата, която дълго не си отиваше от сцената заради бурните аплодисменти на публиката. 


Донков, който вече 9 години, играе вечния любовник - съблазняващ всяка красива жена, арогантен, циничен, гаврещ се с морала, с църквата и с Бога, със семейните ценности и властта, изобщо с всички авторитети на времето, дори със смъртта, заслужено за пореден път си спечели мощните възгласи „Браво!" от страна на зрителите.

Дон Жуан на Морфов и Донков не се страхува да бъде наказан за постъпките си. Една по една героините на Рени Врангова, Ани Пападопулу, Жорета Николова, Милена Аврамова, Владислава Николова попадат в плен на неустоимия поглед, чар и сладкодумие на Дон Жуан.

Всъщност образът, описан от Молиер, живее във всеки един от нас. А основното в него е да имаш свободата да избираш. В юбилейното представление ролята на верния слуга на главния герой - Сганарел бе изпълнена от Велислав Павлов. Той замени Захари Бахаров, който поради ангажименти към други спектакли, предаде щафетата на своя колега. 


И в „Дон Жуан" Александър Морфов остана верен на себе си и заложи на по-голяма част от трупата на Народния. За останалите мъжки роли режисьорът избра Филип Аврамов, Юлиан Вергов, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Пеев, Руси Чанев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Слав Бистрев.

Марина Чертова, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар