Зима

Зима
Пролет

6 юни 2015 г.

За ползата от културния туризъм

А номерът не е само да откриеш, но и да го яхнеш вампира за „мирни цели”...
 
 Началото на летния туристически сезон вече е факт. Първите пристигнали на море руснаци дори се настаниха в Шкорпиловци. 

Не е тайна обаче, че непрекъснато си говорим за криза в бранша. Периодично се чуват какви ли не идеи, с които да привличаме повече гости. 

Защо обаче не се замислим върху нещо друго - по нашите земи мистериите са на почит, а изскочилите от гробовете вампири направо нажежават човешкото любопитство. Не случайно, тук на Балканите, всяка нация може да се похвали с някое вампирясало чудо. Но май само румънците са впрегнали успешно граф Дракула в туристическата каруца и от една мъглява полулегенда са направили истинска атракция (на снимката). От нея сега си пълнят джобовете наследниците на двореца, приходи има за румънската държава и местната община, а градчето Бран направо процъфтява покрай туристите.

Ами и ние си имаме чудеса, даже английската преса отдели 1000 знака за българина Трайче, дето открил череп на върколак в Македония. Да не говорим за вампира Кривич от Созопол. Той разбуни преди две лета духовете по цялото Черноморие и според мнозина е много по-интересен от румънския дявол, каквото значи в превод дракула. Но при нас еуфорията сякаш отмина бързо, появиха се още няколко скелета с прободено сърце и после нищо... 


А номерът не е само да откриеш, но и да го яхнеш вампира за „мирни цели”, само тогава легендата от миналото ще носи печалба и в бъдещето. 

И в това е ползата от културния туризъм.
Трябва да развиваме културен туризъм, за да привличаме повече гости от чужбина
"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар