Зима

Зима
Пролет

18 юни 2015 г.

Близнашки финишира като експерт на ДПС за съдебната реформа

Самият Близнашки не отрече, че е предложен от ДПС

Бившият служебен премиер и активист от гражданските протести през 2013 г. Георги Близнашки, който сега се изявява като отявлен противник на предлаганата от правосъдния министър Христо Иванов съдебна реформа, става официален консултант на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в конституцията, научи Mediapool.
 

Информацията бе потвърдена от ДПС. "Професор Близнашки е водещ експерт, конституционалист, това е мотивът, с който го номинирахме", каза народен представител от партията пред Mediapool.

Самият Близнашки не отрече, че е предложен от ДПС, но не пожела да даде повече подробности. "Нека се конституира експертният състав, който ще съветва депутатите и тогава ще коментирам повече подробности", каза той. На въпрос защо се е съгласил да бъде номиниран от ДПС, бившият протестиращ срещу Пеевски обясни, че би приел всяка номинация, защото е "професор по конституционно право". "Може и други партии да ме предложат, няма да откажа", допълни той.

Според процедурните правила на комисията, всяка парламентарна група има право на един експерт, който да консултира депутатите ѝ в работата им върху основния закон. Още при приемането на искането за лични партийни експерти беше ясно, че всяка партия ще си покани такъв, който да обоснове заявената й вече политическа позиция.

Проф. Георги Близнашки е бивш депутат от БСП, който взе дейно участие в гражданските протести срещу кабинета на БСП и ДПС, пламнали заради избора на Делян Пеевски начело на ДАНС. Той спечели доверието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на президента Росен Плевнелиев, след като оглави инициативния комитет за събирането на подписи в подкрепа на предложения от Плевнелиев референдум за изборните правила. През лятото на м.г. държавният глава го назначи за министър-председател на служебното правителство, в което за министър на правосъдието бе поканен експертът от гражданския сектор Христо Иванов.

Идеите на Иванов за радикална съдебна реформа бяха известни още тогава и бяха силно насърчени и от ЕС, и от САЩ. Това бе основният мотив, с който Христо Иванов, издигнат от квотата на Реформаторския блок, бе приет и от премиера Бойко Борисов за министър в настоящия кабинет.

И ако отпорът на ДПС, БСП и други срещу съдебната реформа беше очакван, канонадата, предприета от Близнашки, за мнозина бе изненада.

"Христо Иванов няма един работен ден", заяви наскоро професорът пред Канал 3, а на реплика на водещия, че все пак той е назначил министъра, заяви: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите".

"Аз съм от хората, които допринесоха за връщането на Бойко Борисов във властта, защото бях един от най-активните участници в протестите", заяви тогава той и не скри разочарованието си, че не е потърсен от Борисов да го съветва по конституционни въпроси.

"Не е ставало дума да ставам съветник. Имаше спекулации как ще остана министър, ще отида посланик, ще отида в Конституционния съд, но аз си имам работа, която харесвам", допълни проф. Близнашки.

Сега обаче той най-после става съветник на ДПС – партията, срещу чието съвместно правителство с БСП протестираше и която е против промени в съдебната власт, които бяха накърнили статуквото.
 

ДПС вече заяви, че няма да подкрепи промените в конституцията, които целят разделянето на ВСС. Движението също така се обявява и против мерките за реформиране на прокуратурата.

Георги Близнашки пък окачестви предложенията като "изнасилване на конституцията", "тържество на глупостта" и пр.

По думите му препоръките от Брюксел към България се пишат от "едни чиновници".

Той посъветва да не се слуша френският посланик Ксавие дьо Кабан, защото той няма нищо общо с френската правосъдна система и "се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция".

Христо Иванов: Атаките на Близнашки не са свързани с предложенията за реформа

Атаките на Георги Близнашки срещу предложенията за правосъдна реформа не са нито заради конституцията, нито заради моите намерения спрямо нея или компетентността ми, коментира в четвъртък министърът на правосъдието Христо Иванов пред бТВ.

Той се въздържа да назове каква точно е причината за тези атаки, но подчерта, че никога не е имал конфликт с проф. Близнашки. "Ще стане ясно за внимателните наблюдатели”, каза той и допълни, че повече няма да коментира темата, защото "когато има толкова грозно поведение и зацапване в публичното пространство, не трябва да го умножаваме”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар