Зима

Зима
Пролет

10 юни 2015 г.

"Културният елит има призвание да бъде преносител на ценности и да свързва времената"

"Българската общественост е разделена. Тя се състои от две радикализирани крила.

Националистите - страстно преживяващи българската си принадлежност хора, и либералната, прозападната общност. 

Двата прецедента - „Време разделно" и паметникът на цар Самуил изостриха спора между двете групи и той едва ли ще бъде решени скоро", заяви психиатърът д-р Николай Михайлов в интервю за БНТ.

"Либералната общност е нетърпима към идеята за традиционното изобщо и за българската традиция в частност. Културният елит има призвание да бъде преносител на ценности. Задачата му е да свързва времената, елитът трябва да знае как това става на високо ниво. Националистите имат склонност да преиначават историята за собствени цели. Надявам се, че поляризацията между двете общности ще доведе до нещо добро. Спорът между тях обаче едва ли ще бъде решен", отбеляза д-р Михайлов.

„Не трябва да забравяме, че живеем на Балканите. Тук има една драматична история, минало, наситено с предубеждения и най-различни исторически фалшификации. В паметника на цар Самуил, по-конкретно фосфоресциращите очи, се усеща лека скопщина. Проектът за паметника все пак е от времето на съставения от президента Плевнелиев служебен кабинет, състоящ се от изявени либерали. Ако ще се сърдят на някого, да се сърдят на президента и във висок протестърски дух, дори да поискат оставката му", призова д-р Михайлов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар