Зима

Зима
Пролет

1 юни 2015 г.

Легитимен ли е изборът за ректор на Стопанската академия?

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков видя в ситуацията конфликт на интереси

 Преподаватели от Стопанската академия в Свищов обявиха, че изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор е нелегитимен, след като преди седмица тя наследи на поста забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов.

Преподаватели се оплакаха от авторитарния му стил и изразиха мнение, че той ще продължи да управлява ВУЗ-а.

Ръководството не вижда проблем и на свой ред се оплака от опит - МОН да се меси в работата му заради извършената от министерството проверка. Докато двете страни в спора чакат решението на съда, в момента не е ясно дали решенията и документите, издавани от университета, имат правна стойност.

И новият, и старият ректор на Стопанската академия получават десетки хиляди левове по граждански договори.

Проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти. Проф. Иван Върбанов посочи пред bTV, че и Контролният съвет се оказал нелегитимен и затова подали жалба в Административния съд във Велико Търново, като първото заседание по делото за избора е насрочено на 9 юни.

"Ще продължи същият стил на работа, същият страх, в който работят преподаватели, същите манипулации", заяви професорът. Той обясни в какво се изразява този стил: "Ние сме просто като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност, в която ректорът е пръв сред равни".

Проф. Адамов му отговори от Свищов, като му напомни, че двамата са били екип в ръководството. Бившият вече ректор разказа, че приемничката му е бивша негова студентка, обичана е от учащите и е международно признат преподавател, а "всички други внушения са плод на въображението и омаловажаване на нейните качества".

Проф. Димитрова има 5200 лева основна заплата и солидни граждански договори за консултантска дейност с пенсионния фонд "Топлина", ОЗК Застраховане и Общинска банка, като има информация, че ВУЗ-ът има договори със същите фирми.

Предлаганият от "опозицията" за ректор доц.Иван Марчевски отбеляза в студиото, че не получава толкова много пари.

Адамов коментира, че гражданските договори са заплащане от Центъра по магистърско и дистанционно обучение, в който работят много от преподавателите от Стопанската академия, в това число и той.

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков видя в ситуацията конфликт на интереси. По думите му в периода 11 – 15 май е била извършена проверка на общото събрание на академията, при която са били установени редица нарушения. С препоръчително писмо от МОН изразили мнение, че събранието трябва да бъде спряно, тъй като не може да се намеси директно в процедурата.

"Това, което казва законът е, че когато е задвижена съдебна процедура, единственият, който може да каже (дали изборът е легитимен – б.р.), е съдът – може да изчакаме, може и МОН да се намеси", посочи проф. Денков, който побърза да уточни, че има 4 възможности за назначаване на служебен ректор, но сегашният случай не влиза в нито една от хипотезите.

Проф. Адамов обвини министерството, че не е предоставило доклада от проверката преди оповестяването на резултатите и посочи, че според търновските магистрати провеждането на самото събрание не подлежи на съдебен контрол.

Зам.-министър Денков посочи, че сигналите може да стигнат до Националната агенция по акредитация, която да отнеме акредитацията на Стопанската академия.

Проф. Теодора Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар