Зима

Зима
Пролет

29 юни 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (22-26 юни)

Понеделник, 22 юни

Шефката на ЦИК Ивилина Алексиева вика: "Все повече се говори за електронно гласуване - дали електронно или чрез машини е въпросът."

Ние, хората, робуваме на авторитети. И когато един авторитет изтресе някоя глупост, ние почваме да се съмняваме в здравия си разум. Мислех си, с простия си акъл, че  машинното гласуване се отнася до изборния процес на място, в секциите. То икономисва бюлетините и намалява невалидния вот. А електронното гласуване е дистанционно гласуване. И едното няма нищо общо с другото, нито пък нещо си пречат.

Не че сте ме питали, но ще ви кажа, че според мен електронното гласуване би било единствената печалба от референдума. Другото е мижи да те лажем. Знам много от рисковете, които то крие и подозирам, че още много не знам. Но в крайна сметка „който не играе не пичели”.

Трябва да си много прост, за да питаш така на ангро за мажоритарно гласуване. И трябва да си още по-прост, за да отговориш. Лично ние няма да можем. Зад понятието „мажоритарно гласуване” стоят стотици комбинации на поне една дузина променливи, които дават реално съдържание на абстракцията. На коя точно ще кажем „Да”? Същото е и със задължителното гласуване. Някои си въобразяват, че ще елиминират платения цигански вот, ще ограничат влиянието на етнокорпорацията ДПС… Но ще останат разочаровани. Двата вота са на път да станат един вот…

Когато ДПС стъпи на раменете на „малкия човек”, на циганина, то ще стане двойно по-голямо…

Комисарите в КЕВР били на път да преосмислят предложението си за поскъпване на тока за индустрията. На път са, верно е, лично премиерът Борисов ги напъти. „Шефът на КЕВР Иван Иванов, пише „Сега”, изрази огорчение, че комисията е подложена на политически натиск, и то от хора, които са казвали, че трябва да бъде независима”. Г-н Иванов, както казваха пазарджишките интелектуалци едно време, като си огорчен си вдигаш гащите и си тръгваш. Не се оставяш да те огорчават още. Защото те едва сега почват да те огорчават. И ще те повторят, и ще те потретят…

Казвали били?! Ами те са длъжни да го кажат! Щото са демократи, не за друго. Пък и така си пише в статута на КЕВР – независима държавна комисия. От там нататък вие си отговаряте за независимостта.

Делян Добрев: "ГЕРБ ще поиска създаването на парламентарна комисия, която да провери кои са депутатите, свързани с ВЕИ проекти и приели преференциалните цени през 2007 г.”

Кисинджър беше казал: „Или вдигаш прах, или гълташ прах.”

На нарочна пресконференция червените съобщиха първата седмица на златните момчета и момичета на зелената енергия. На първо място безапелационно е другарят Валентин Златев, шеф на ЛУКойл. Той печели от ВЕИ по 18-19 млн. лева годишно. Следват го Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и спонсорът на Доган Николай Вълканов с по 9 млн. лв. На 5-то място е общинският съветник от ГЕРБ Тодор Начев с 7,6 млн., шести Владимир Аличков с 6,7 млн. и седми Светослав Донев с 5,6 млн. лева.

Що точно до седем са броили, не мога да кажа. Може на осмо място да е някой другар, като Кирчо Добрев например. Не, Кирчо не може. Той официално държи само „Пирин Ват” ООД и ВЕЦ «Топлика ». ВЕЦ « Флеш » и фирмата за търговия с ток «Тера Кап» били на името на майка му и други подставени лица.

Според бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев при ГЕРБ били присъединени 10 пъти повече ВЕИ в сравнение с кабинета „Станишев". Това, вика, означава, че всеки българин плаща 12 лева месечно върху сметката си за ток  за присъединените от ГЕРБ ВЕИ-та.

През 2002 г., току в навечерието на приемането ни в НАТО, БТА съобщи, че в Смолян разлепили афиши за някаква постановка: "Майка му да еба, кой почна пръв". Не знам дали сега я дават някъде, но би била актуална. Кой направи закона за ВЕИ и предизвика златната треска? Условията за това рецидивиращо престъпление срещу нацията бяха създадени от правителството на тройната коалиция. От там нататък беше вече като да спираш лавина.

Но ВЕИ-тата не са единственото престъпление в енергетиката. Делян Добрев разправя, че в дружество от държавната енергетика имало договор за поливане на цветя на стойност 2 млн. лв. (Словом: два милиона лева!)

Навремето се писа, че като шеф на тотото Ирена Кръстева имала на щат човек, който храни рибките. Но 2 млн. за поливане на цветята е нещо коренно различно, нещо от висшата лига.

Пък депутатът от РБ Найден Зеленогорски вика, че средна работна заплата в държавната енергетика била 3100 лева, което било недопустимо!

Може да е недопустимо, но е допуснато. В БЕХ вземали средно по 4053 лева, в НЕК 3800, в Булгаргаз - 3600, в Булгартрансгаз - 3600, в АЕЦ 4300. В държавната енергетика се плащали годишно 700 милиона лева за заплати.

В тези 3.7 млрд. лв. загуби на НЕК, вика Зеленогорски, са и двата милиарда за АЕЦ „Белене“, и единият милиард за Цанков камък, и двата милиона за поливане на цветя, и огромните бюджети за реклама на АЕЦ „Козлодуй“, който, забележете, рекламира стоката си на монополист. Тук са и огромните спонсорски бюджети, и 20 милиона лева загуба на година на почивните станции в енергетиката.

Не мисля, че е изчерпателен, но и това е достатъчно, за да ни стане ясно как ни ограбват. Ей, народе? Какво чакаш?! Да падне таванът? Можеш да живееш два пъти по-добре ако политиците крадат два пъти по-малко. Два пъти по-малко пак няма да е малко. И два пъти по-добре още няма да е добре. Но все от някъде трябва да се почне, не ли?

На народът обаче не му дреме. Индустрията да му мисли! Сякаш индустрията няма да прехвърли увеличението върху същия народ. Изобщо държим се индиферентно гаче дигат тока на амренците, не нашия. Те и техния го дигат, ама не без бой… В Ереван имаше оня ден масови митинги, сблъсъци с полицията, ранени и от двете страни… Добре, че Борисов има страх от ток. Той изначално нямаше страх, защото май работеше с погрешно определение: „насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща.” Обаче се оказа, че се усеща. Или просто хората понякога стават по-чувствителни… И сега за всеки случай внимава.

Над 50% от българите страдали от различни форми на безсъние, алармират психолози.

Късно е!

Вторник, 23 юни

Във ФБ се създала група за подкрепа на полицай Анна Витанова. Защото от МВР я проверяват за расистки изказвания. Само за няколко дни страницата е харесана от над 13 000 души. По-запалените ѝ фенове дори я предлагат за вътрешен министър.



Много странно, но и главният прокурор Цацаров я защити: "Какво точно е направила Ана Витанова? Хайде този, който е безгрешен, пръв да хвърли камък".

Христос Цацаров!

Книжниците и фарисеите искали да изпитат Христос и му завели една прелюбодейка да я съди. И Христос им казал: „Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…” И остана Иисус сам с жената… Иисус й рече: жено, де са твоите обвинители? Никой ли те не осъди? Тя отговори: никой, Господи! Иисус й рече: и Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши". (Йоан, 8:1-1)
Отива му на Христос. Дали отива на главния прокурор да каже „Иди си и недей вече да грешиш!”, оставям на вас да прецените.

В защитната си пледоария за Витанова Цацаров казва още, че и представителите на медиите, които хвърлили този камък, нямали право да го правят с това самочувствие. Да, точно медиите нямат право. Щото се получават някои диспропорциони, както казваше Величеството. Главната редакторка на „Жълт Труд” Зоя Деянова написа във ФБ: „Покойната ми майка казваше, че кучетата лаят различно по човек, поп и циганин. Без обучение, така си джавкат различно - живяла е първите си 30 години на село, там кинолози няма. Особено са настървени срещу циганите.”

Не, че оспорваме наблюдението на майка й. Ние също сме живял на село и сме забелязал, че кучетата лаят различно на човек и на циганин. За поп нямаме наблюдения. Даже и в София е така. Винаги знам кога кучката на комшията отсреща лае на човек, и кога на циганин. Но някак си некоректно е в наше време да се прави такова ясно разграничение между човек и циганин. Вече и Петьо Блъсков ги ласкае на роми…

"Аз не я оправдавам, но ако тя понесе наказание, това ще е изключително лош знак, който ще бъде даден към колегите ѝ."

Да реконструираме логическата верига: Цацаров се притеснява, че ако се накаже Витанова заради гласно изразеното желание да им се развържат ръцете, за да си отбият на циганите, нейните колеги могат да го приемат като знак, че да се бият циганите е неправилно.

И изобщо, дето викаше моят професор навремето, има една неяснотъ в господин главния прокурор.

Правителството отстранило от Националния съвет по антикорупционни политики Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС. Според Медиапул въпросът не бил защо го изваждат, а защо са го турили. „Ясен Тодоров, пишат, има репутацията на един от най-компрометираните представители на ВСС”. А министър Христо Иванов рече: „Биографията на члена на ВСС е свързана с криминалния преход…”

Глупости на търкалета! И как, ако е компрометиран и свързан с криминалния преход, ще е председател на етичната комисия на ВСС?! Етичната, не некоя друга!

Ние лично не го познаваме. Можем само да кажем, че има дилянпеевско излъчване. Което обаче не е престъпление. Просто липса на късмет в генетичната лотария, лош подбор на предците. Но за това ще стане дума след малко.

„Новинар” въвежда нова мода в заглавията: „Двама непълнолетни са обвиняеми за в „Дружба”. Тук „за в „Дружба” икономисва баре пет думи – за инцидента с пребитите цигани в кв. „Дружба”. Законът за икономия на изразните средства е доведен до крайност, в която вече почва да се икономисва и самият смисъл.

Сряда, 24 юни

Журналистите питат Близнашки защо е протестирал срещу Пеевски, а сега ще става съветник на ДПС. И той честно си отговаря: „Делян Пеевски беше с неприятна външност, затова не го харесваха хората.”

Изгледист! На нас дип не ни отива да го обвиняваме в този грях, но той е юрист и няма право да бъде така некоректен! Но пък от друга страна добре, че го каза. Ние от години се чувстваме виновен, задето казахме, че Пеевски изглежда като правен по неконвенционален начин. Всъщност, май още по-гадно го бяхме казал – че изглежда като правен в час по трудово. Явно и други мислят така. Както и да е. Основният проблем на Близнашки обаче си стои, защото, доколкото знаем, Пеевски не си е правил нито пластична операция, нито липосукция, нито дори епилация. И си изглежда точно както си изглежда. И Близнашки ще трябва да се примири, понеже Пеевски е депутат от ДПС и юрист при това, или поради това… Всъщност, той се е примирил: „Човек трябва да преглъща неща, дори и най-неприятните."



Веднъж написах: „Могат да те принудят да направиш свирка, но гълтането си е личен избор.” И сега изведнъж пак ми се прищя да го кажа. Всъщност, излъгах ви. Повторих го и когато Малария Велева написа две блажни страници за банкера Цветан Василев. Ама много блажни, гаче е увивана баница в тях - от работническия му произход  до неповторимия му крем карамел… То, ако трябва да сме честни, всеки ден имаме повод да ги повтаряме тия думи. Пълно е с гълтачи. Но ще ви омръзнем.

Тодор Батков напусна „Левски”. Каквото можа направи за съсипването му, сега го оставя на други специалисти да опитат. Като изчетох оскъдната информация из независимите медии (от Пеевски независими, не изобщо), останах с впечатление, че новите собственици на „Левски” са Пеевски и Борисов. Не пряко, де, чрез други лица - адвокат Александър Ангелов и спортния деятел Иво Тонев. Има и едно трето лице, Николай Иванов, бизнесмен, чийто функции засега не са ясни. Но то не е и нужно. Не вярвам Борисов и Пеевски да му оставят функции.

Сините трябва и на това да са доволни.

За радост дан от нас смъртта не взе -
другарите ни свършиха по-зле…


Другарите от червения отбор. Всъщност, това също се очакваше. Появата на Лупи, дори и да не беше предшествана от тази на Гърнето и Праховеца, е достатъчна гаранция за погром над едно предприятие.

Ало, пенсиите! Хората пари правят, вие дремете! Ако сами не направите нещо за себе си, ще седите и ще чакате на шестях лева увеличение на Бойко, с които ще прокопсате… Казвал ли съм ви една билкова рецепта за правене на пари? Нали е Еньовден… Вземате една банкнота от 100 лв. и я завивате върху корен от мирта. От къде да вземете корен от мирта ли? От където ще вземете и 100-левовата банкнота, бе! Как може да сте толкова прости! Може ли за 25 г. демокрация още да не сте научили къде Аврам копае корени?!

Четвъртък, 25 юни

Само за протокола, иначе не е новина. Павел Найденов, бащата на Илия Павлов, вика: „Ген. Любен Гоцев общуваше със СИК и ВИС! Беше близък и с Маргините, и с Младен... Той им беше като ръководител, така да се каже... Те се съветваха с него. Бяха млади момчета и искаха да се опрат до някого, да му имат доверието и донякъде да се възползват от това приятелство – за добро сигурно…”

Само за добро, за нищо друго!

Е, не всичко беше само цветя и рози. Порастоша пилце, поебаша квачке. Имаше един момент, когато на съветника престанаха да му минават съветите. Чу се, че трима души били поръчани от Маргините: финансистът Никола Дамянов, който впоследствие почина доброволно от инсулт, Доктора и ген. Гоцев. И когато и Доктора даде фира и дойде ред на Гоцев, той излезе на дюшек. Байчото, дето продаваше вестници пред дома му, ми го каза: «Няма го, рече, излезе на дюшек.»

Веждито получил наградата „Сребърен грездей”, извинете, „Сребърен гвоздей”, на сп. “Идеален дом”. Присъдена му е за проявеното “упорство, търпение и добро управление”. Призът му бе връчен лично от Венелина Гочева, изпълнителен директор на “Медийна група България холдинг”.

Гълтай, гълтай…

Петък, 26 юни

„Новинар”: „Най-лошата лятна работа: да бъдеш пенис”. Изобщо не е това, което си мислите. Съвсем различно е. Става дума за образователна кампания на норвежко НПО за използване на презервативи. Един мъж, костюмиран като гигантски пенис, издебва влюбени двойки и им вика: „Бау-у-у!” После изхвърля върху тях златни конфети. В „Новинар са употребили „еякулира", но ми се видя грозно… Обаче пича бил много доволен от работата, която спечелил в конкуренция с хиляди младежи, главно заради своя ръст. Щото бил висок 193 см. и изпълва костюма идеално.

А иначе размерът няма значение, нали?! Но и за най-простата работа пак се търси по възможност дълъг…

Дейли Мейл пише, че пастор Джон Хаги от Сан Антонио, Тексас, призовал да се пращат в затвора момичетата, които споменават Бога, докато правят секс. Щото в 10-те Божии заповеди било казано: „Не споменавайте без нужда името Господне”.

И сред поповете има доста глупави, да знаете! Дори са повече, отколкото очаквате. Божията заповед казва да не се споменава името Господне без нужда! Обаче и при секса често става нужда! Понякога много сериозна нужда. И зор може да има, не само нужда. Та няма нищо лошо една жена да се прекръсти, преди да почне. И да призове Бога на помощ при затруднение, както и да сподели с него удовлетворението си и да му благодари. Щото всичко е в Божиите ръце.

Пък пловдивският владика Николай обявил "европейските ценности" за греховни: „ЕС ни натрапва ценности, които нямат общо с ценностите от значение на нашия народ.”

Студенти от ПУ и Музикалната академия събират пари в помощ на владиката Николай  край оградата на митрополитския храм "Св. Марина".

Има, има. Има глупави попове, има и подкупни попове… Всякакви има. Всички видове хора ги има и при поповете. А някои видове са дори надпредставени.

„Половината българи се къпят само в неделя”, пишат медиите.

Стига, бе! Всяка неделя? Това е виц, бе! Трябва, не трябва, къпя се всяка неделя!

За неделя не споря. Всъщност, и за всяка не споря. Всяка трета неделя в месеца. А старите, особено на село, всяка 16-та и всяка 36-та неделя в годината. Което, естествено, влошава статистиката…

„Военният министър влезе в хибридна война със себе си”,  коментира „Сега”. Хибридната война е война със средствата на гей парада, ако ме разбирате. Па и да не ме разбирате, това не променя нещата. Не можеш да изговориш три кубика простотии и чак тогава да откриеш, че страната ни има споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, подписано от Станишев през 2006 г., според което в базата "Ново село" да се извършва учение с до 2500 души плюс техника и въоръжение.

Знаех си аз, че земеделец военен министър не е на добре.

Проф. Веселин Пейчев от Института по океанология към БАН разказва върху какво работят. И между другото споменава за тяхната гордост – миниподводницата им. „Нека не забравяме, че миниподводницата е не само наша, но и национална гордост. След бракуването на подводния флот на ВМС това е единствената останала българска подводница…”

Защо е единствената ли? Заради такива като Ненчев. Няма да се учудя, ако от Селскостопанския институт се похвалят, че са много горди с двуплощника си – единственият останал български самолет… От там до магарето е не повече от 10 г.

И все пак бизнесът ще протестира. Обаче не срещу правителството, а в негова подкрепа, за да може то да направи реформи. Шефът на КРИБ Домусчиев вика: „В парламента има поне 20-на депутати, които работят не за обществения интерес, а да облагодетелстват бизнеса, свързан със зелена енергия. Кои са тези депутати, не е толкова важно, важното е, че ние плащаме тази енергия. Въпросът е трябва ли да дръпнем шалтера на тази скъпа енергия или не… Ние искаме реформи. КЕВР обаче продължава да поддържа високи цени и продължава да обслужва тези олигарси. За мен става дума или за корупция, или за безхаберие, или за некомпетентност.”

Ето, отново едно „или”, което не си е на мястото! Защо или? Ние още през 2010 г. го казахме много точно: користно невежество! Едното не изключва другото. А често го и предполага.

 
Тони Филипов, д-р reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар