Зима

Зима
Пролет

23 юни 2015 г.

Злоупотреби за милиони в Ракитово

Бившата кметица Емилия Еленкова подписала редица договори с фирма фантом
 
 Младши адвокати отсъждат милиони за частна фирма и по този начин ощетяват значително Ракитово, обяви адвокатът на общината Ирен Савова. 

По думите й става дума "за грандиозна измама и за грандиозно източване на една община".

В средата на април bTV разкри злоупотреби за милиони в Ракитово, които са се случили по времето на мандата на бившата кметица Емилия Еленкова, която е подписала редица договори с фирма фантом, като всеки неизпълнен договор минава през конкретен арбитражен съд.

Около 300 души всяка седмица минават през мъжкото и женското отделение на градската баня, а там... душовете са пластмасови, а тасовете - пробити. За да не ги крадат. Тези кражби обаче май изглеждат символични на фона на два договора за ремонта на банята.

В средата на март настоящият кмет на Ракитово Любомир Петков получава известие от Арбитражен съд, че Общината трябва да плати почти 800 000 лв. на фирмата КИССИК Консулт - обезщетение по два договора за ремонт на банята, които подписала бившата кметица.

До два месеца общината трябвало да преведе авансово 35% от сумата. В случай, че не го направи – фирмата въобще не извършва ремонт, а общината ѝ дължи неустойка - цялата сума по договора плюс допълнителни 20%.

Бившата кметица Емилия Еленкова подписва въпросните договори, но вместо да плати аванса, излиза в отпуск. Справка за отпуската й показва, че е имала време да нареди плащането на аванса, но е излязла 17 дни по-късно от датата, на която е сложила подписа си под договорите с фирмата КИССИК Консулт ЕООД.

В търговския регистър е описано, че въпросната фирма е специализирана в производството и отглеждането на пчели, риба, гъби и етерични култури. Когато кметицата подписва, адресът на фирмата е в Ракитово. На улица "Мусала", №7А. Ако обаче на улица "Мусала" съществуваше №7А, то той щеше да е залепен за къщата на свекървата на Емилия Еленкова.

През мандата си Еленкова е подписала 11 договора с тази фирма. Платила им е 140 хиляди лева, без следа от свършена работа, твърди настоящият кмет. Други 260 хиляди лева Общината е платила на същата фирма след решение на Арбитражен съд, по други два консултантски договора, които Еленкова е разписала.

Сега следва ново плащане - 800 000 лв. за несъстоялия се ремонт на банята. И това решение е на точно определен арбитражен съд, посочен в договорите.

Прокуратурата разследва вече бившата кметица за престъпление по служба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар