Зима

Зима
Пролет

30 юни 2015 г.

The Great Expectations (Големите Надежди) с TOTO

Когато виртуозност, перфекционизъм, прекрасна музика, интелект и чувства се срещнат в студиото и на сцената, това е ТОТО.
 
Такава е и тяхната публика. 

Многократни Грами носители, продали над 35 милиона тираж и с аудитория с най-изискан вкус. 

Снощи няколко хиляди български почитатели изпяха заедно с героите си „Orphan“. И това нямаше да е новина, ако не ставаше дума за песен от най-новия албум TOTO XIV, която има едва няколко месеца живот в ефира на Z-Rock. Екзалтирани от силната реакция на феновете още с първите акорди на „Orphan“, Стив Лукатър, Джо Уилямс и бек вокалистите Мабуто Карпентър и Джени Дъглас-Фуут обърнаха микрофона към залата, за да легитимират публиката като равностоен участник в шоуто.

Петте песни от новия албум, които изсвириха TOTO – „Running Оut of Timе“, „Burn“, „Great Expectations“, „Holy War“ и „Orphan“ - прозвучаха като красиви и ярки пасажи от  изключителния спектакъл в Арена Армеец на 28-ми юни. По правило, живите изпълнения винаги отличават най-новата продукция на артистите - винаги си личи, че точно това са музикантите, които оригинално са написали и записали песните и затова на концерт звучат изключително силно и завладяващо. Стив Лукатър, Дейвид Пейч, Джоузеф Уилямс и Стив Поркаро, основни автори на музиката в новия албум, участват и с вокали в шоуто.

В изумителна форма, певецът Джо Уилямс има забележителен принос в концерта. „Преди пушех, но вече не. Най-важното е да се пие много вода“ – ми сподели как поддържа гласа си певецът в интервю за Z-Rock. „И да ти кажа откровено, старая се да не се тревожа толкова много. Преди много се тревожех за гласа си. Моят вокален учител ми помогна да се освободя от много притеснения. Важното е да се храниш правилно, да спиш добре, да не крещиш и да не шепнеш, което също не е добре да гласа. Занимавам се доста и с физически упражнения. Правя редовно много дълги разходки. В района, където живeя в Калифорния, има много хълмове, с потоци и водопади“- разказа Джо Уилямс.

Българската меломанска аудитория обожава китарата и песните на Стив Лукатър. Неприкрит романтик, Стив пее най-красивите ТОТО балади и свири виртуозна китара. В сърцето на спектакъла-  от новата „Great Expectations“, с препратка към „Cаn You Hear What I'm Saying“, през „Without Your Love“, към солото с интерпретация на шедьовъра на Джими Хендрикс „Little Wing“ - публиката преживя върхови естетски усещания.

Емоционални върхове в концерта на TOTO отдадоха почит към напусналия ни басист и съосновател на Yes Крис Скуайър и бяха посветени на паметта на Джеф и Майк Поркаро.

Yes и Toto бяха планирали съвместно хедлайнерско турне в Северна Америка с 26 концерта през август. Лукатър сподели преди време:  „За нас е огромна чест да тръгнем на турне с нашите музикални герои. Това е музиката, която промени живота ни. Ние дори имаме песен в новия албум, която е тотално вдъхновена от тях. Тя доказва нашата любов за цял живот към Yes и ни нарежда сред най-горещите им почитатели. Всички ние сме се редили на дълги опашки за билети, за да гледаме „Close to the Edge“ и „Topographic“…Гледали сме толкова много техни концерти по времето, когато бяхме съвсем млади музиканти през 70-те…Бяхме изумени и вдъхновени от инструментализма и прекрасната музиката на Yes, които са абсолютно невероятни наживо. Съвместното турне с тях е като сбъдване на най-лудите ни мечти. Нямам търпение да тръгнем на път, за да утвърдим старите приятелства и да направим нови!“- каза неотдавна Лукатър. Снощи той съобщи с мъка за смъртта на един от своите герои Крис Скуайър и му подари песен.

„За мен най-емоционалният момент в шоуто на ТОТО е, когато Лукатър пее песента „The Road Goes On” – ми каза в интервю за Z-Rock Стив Поркаро. - „Той я посвещава на брат ми Майк и на Денис Фредириксън, които вече не са с нас.“ Стив горещо благодари от името на семейство Поркаро и от името на цялото ТОТО семейство на българската публика за сърцатата й подкрепата.

Формация от музиканти с оригиналност и характерна физиономия - изключителният китарист, автор на музиката и певец Стив Лукатър, виртуозният кийбордист, вокалист и композитор Дейвид Пейч, Стив Поркаро- на синтезаторите и с участие като автор, не само в голяма част от албумите на групата, но и за други световни изпълнители, Джоузеф Уилямс с прекрасен глас и участие като композитор в дискографията на Тото, перкусионистът Лени Кастро, който се изяви с ефектно соло в „Africa”,  Шенън Форекст на барабаните  и Дейвид Хънгейт на баса, който беше представен като любимият басист на покойния Майк Поркаро - ТОТО не са просто аритметика от някои от най-добрите музиканти на света, а пълнокръвна група. Това е усещането, което остава.

Джоузеф Уилямс разказа за Z-Rock: „Да припомним, че Тото са на музикалната сцена от 40 години. Това звучи наистина лудо! Аз ги познавам от 14-годишен. Сега съм на 54. Това е много дълго време за музикалния бизнес. В началото основните герои в групата са просто няколко сешън музиканти, които участват в записите на други артисти. Това са изключителни инструменталисти, които всеки би искал да привлече в свой проект. Идва момент, в който те решават да се съберат и да запишат заедно свои песни - така се създава групата Тото, която обединява някои от най-великите музиканти в света. Имаме си един от най-добрите автори на песни- Дейвид Пейч и страхотния китарист Стив Лукатър. Приятелството между нас е истинско и когато сме заедно на сцената, наистина се забавляваме. Мисля, че публиката го усеща.”

Перфектен звук, възхитително сценично присъствие, огромен талант. Концерт, който беше намислен повече в прогресив рок посока, отколкото с джаз и фюжън звучене.

Сещате ли се за много песни като „Rosanna”, която въпреки/или заради/ високите си музикантски характеристики, е влязла в сърцата на хората и в класациите по цял свят, необикновена, странно ритмична композиция, в която звучат сюжети поне за още пет песни, е доказан комерсиален хит? Каква е тайната?

ТОТО.

Благодаря за музиката!




Елена Розберг

Няма коментари:

Публикуване на коментар