Зима

Зима
Пролет

18 юли 2015 г.

Предсрочното откриване на „Струма” – измама

Активното мероприятие, което спретнаха онзи ден управляващите с „пускането" на участък от магистрала „Струма", си беше истинска излагация.
 
Подобен цинизъм властта не беше демонстрирала от времето, когато Сергей Станишев режеше лентички на непостроената още магистрала „Люлин", само и само да натрупа някоя точка пред заспалия електорат. 

Но ето че и Лиляна Павлова - министър за пример, с най-висок рейтинг в кабинета, падна до това ниво, пише електронното издание на „Банкеръ".

Нагласеното шоу, на което присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, трябваше да ни убеди как предсрочно се пускат последните 3 км от аутобана за Гърция, така че отпускарите с лекота да ходят на Бяло море. Държавната БНТ дори съобщи, че пътят до гръцките плажове се съкращавал с цял час. 


Новината за чутовния подвиг веднага бе подета от редица сайтове, а на следващия ден обилно ни осведоми и пресата. В по-голямата част от страната номерът вероятно е минал. Но питате ли клетниците, които висяха часове на едно място на шосето, за да може строителната министърка да се покаже пред камерите? Движението беше спряно напълно, а за капак Лиляна Павлова закъсня за официалната церемония и се образуваха километрични колони. Това обаче са бели кахъри. „Публиката" изпадна в пълно недоумение, когато осъзна, че магистралата всъщност не се открива. Пуска се само едното й платно, в което движението ще се извършва двупосочно. 

Ха сега де! След близо три години чакане получаваме едно платно, но с грандиозно откриване. Обяснението за този абсурд е, че тепърва имало да се строи мостово съоръжение, след като старото бе взривено показно пред нервния поглед на блокираните шофьори. Един вид, гледайте к'ви работи правим, за да ви е гот, като пътувате.

Гледам, ама не вярвам на ушите си, както казваше проф. Юлиан Вучков. Закъсняла магистрала, закъсняла министърка. Хайде, гръмването на моста пред събралото се множество ще го приема, но къде е обещаният един час по-малко път до Гърция? Дали ще се движа с 50 км/ч по старото третокласно шосе, или ще мина със същата скорост в едната новооткрита лента от аутобана, е все тая. А и дори да можех да прелетя със 140 км/ч дължината й от едва 3 км, пак нямаше да спестя повече от две-три минути. Да допуснем, че отново някой нещо не е разбрал и „спестения" час се е отнасял за времето след цялостното пускане на 14-километровия лот 4 на „Струма" (от гр. Сандански до Кулата). 


Сметката обаче пак не излиза. Просто защото и сега участъкът се взема за по-малко от 40 минути. Освен на ушите си, никак не им вярвам и на управниците, че въпросното трасе ще е окончателно готово на 1 август. Та това е само след две седмици, а има още маса неща за правене. Само взривеният мост не може да бъде изграден за толкова дни, да не говорим за асфалтирането му, полагането на маркировка, мантинели... По-скоро на 1 август ще пуснат и второто платно на въпросния 3-километров участък и вероятно пак ще се режат лентички.

Накрая - за тези, които се информират за напредъка по „Струма" само от медиите, ще обясня, че докато навсякъде по света при наближаването на ГКПП пътищата се разширяват, у нас се прави точно обратното. Именно преди ГКПП Кулата нашият аутобан се свива типично по български до трилентов главен път. 


Ей така, да им е гадно на шофьорите, избрали да ходят в Гърция, или да не би на широкото някой да се изпъкне, без да си плати каквото трябва. От другата страна на границата подобни шмекерлъци няма.


Ивайло Станчев, „Банкеръ"

Няма коментари:

Публикуване на коментар