Зима

Зима
Пролет

27 юли 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (20-24 юли)

Понеделник, 20 юли

Един издател се оплакваше във ФБ, че организаторите на събора в Рожен инсталирали сергиите за книги до тоалетните, далеч от човекопотока, където нямало кой да ги напсува. Малко са му смесени чувствата, което прави разказа противоречив. Щото пък който се отбиел, наистина псувал: „Що са толкоз скъпи тез книги, бе..." Нищо, вика, че продавахме на 10, 20 и 50% отстъпки. Това с отстъпките го знаем. И ние така през 2003 г. турихме на първата си книга цена 16 лева и почнахме да я продаваме с 40% отстъпка. Ако ѝ бяхме турил цена 10 лв. пак щяха да викат, че е скъпа, но ние вече нямаше да можем да им направим отстъпка.

Както и да е. Народът обаче не питал що пържолите са 8 лв. Не, лапал пържоли, лапал шишове за по 6 лв., кюфтаци за лев и половин, пиел кафета по два лева и бира по 3 лв. чашата.

Разбирам го книготърговеца. Скомина му е, че не е на първа линия при кюфтета и кебапчетата. Сигур си мисли, че на първа линия ще продаде повече книги. Но се лъже. Хората ще намерят скарата дори и до тоалетната да я турят. Кюфтетата на скара умеят да миришат. А книгите и на първа линия да са, няма да подразнят никой рецептор.

На народа му се яде, не му се чете. Пък и защо ли да чете? У нас тези, които четат книги, стават магазинерки, а неграмотни околийски курви правят републиканска кариера с дрес код епидермис... И са щастливи, хич даже не усещат липсата на книгите. Немането на образование, култура, вкус и т.н. е нещо, което не може да бъде осъзнато. То е като абсолютното нищо на Хегел, което става нещо само, ако почнеш да го мислиш. Но за да почнеш трябва да те е подбудила и научила средата.

Пък аз съм почнал да мисля президента, което никак не е правилно. Рекъл на Рожен, че „красотата на света е в това, че е красив“. С което задмина дори и Стоичков. Ако помните, когато го произведоха доктор хонорис кауза на ПУ каза: „Спортът тук се развива на висока висота…”

„Лора Кендова, бивша гримьорка, стилистка и създателка на модния лейбъл джийн стайл, е новият парламентарен секретар на МО”, пише „Преса”, най-новата придобивка на медийния империалист Пеевски. В нарочно комюнике от пресцентъра на МО съобщават, че момата е завършила езикова гимназия в Пловдив и европеистика в СУ. Владее три езика и никога не е била гримьор или стилист.

Но „новината” вече направи няколко кръгчета из медийното пространство, цитираха я и я авторизираха десетки сайтове, телевизии, вестници. Защо всички я приеха така на юнашка вересия? Че Ненчев е недолюбван в определени среди, които притежават неопределено количество медии, не е тайна. Но, според мен, обяснението е, че „новината” звучи много достоверно. Първо Ненчев си присади коса. И както е казано, който има коса, трябва да има и стилист, не ли? После назначи артистката за началник на политическия си кабинет. С една дума, в кадрово отношение го дава доста джазово. И май не само в кадрово…



Вторник, 21 юли

„Борисов оряза 70% от съдебната реформа, но отчете 100% успех”, пише „Сега” и обяснява какво е останало от редактираната ела след разговорите на ГЕРБ с АБВ. Още не е гол дирек, но то пък и с ДПС още не е преговаряно. Параванката каза след срещата: „На практика аз виждам стремеж да се редуцира конституционното предложение с 2/3." Предполагам, че е искал да каже, че вижда в ГЕРБ готовност. Но е казал истината…

Какво написахме миналия път? „Оставаме с впечатление, че премиерът им подсказва, че, ако се обединят около някакви дребни реформи, всички ще са доволни – и обществото, и хората.” Вече не е само впечатление. Пасиансът излиза. При пасианса, ако се замислите, изходът се решава когато се разбъркват картите, преди играта да е започнала. Още докато се бъркаха картите, Борисов каза: „Каква реформа искат реформаторите - тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи…"

Правосъдният министър вика, че най-важното в реформите било разделянето на ВСС, това било сърцевината на реформата. Може и да е така. Но досега не сме видял нито едно нещо в материалния и духовния свят, което да кара само на сърцевина. Всяко нещо си има и сърцевина, но и обвивка, която да защитава тая сърцевина…

Меглена Кунева: „Не мисля, че има непреодолима съпротива към съдебната реформа.”

Верно е. Не мисли.

Господа! Не можете да прескочите пропаст на два малки скока. И на три не може. А ние сме на ръба на пропаст и назаде има само вълци…

Жената до Бареков… Боже, кой измисли тая простотия „жената до”? Що да не е жената под? Жената под него е далеч по-точно и в сексуален, и в интелектуален, и в политически смисъл. „Жената до него” някак си ги приравнява. Което, колкото и да е чудно, онеправдава Бареков. Както и да е. Жената обяснява за луксозната къща в Драгалевци, за която Бареков се кле, че не е негова: „Къщата беше на две млади студентки, инвестиционен проект  за момичетата. НАП  запорира  къщата и те не можеха да я продават, Бареков  им даде парите. И тя в известен смисъл е негова. Сега  живеем в къщата…"

Снимка Хр. Комарницки

След дълго обикаляне по инстанциите „Капитал” получил отговор на въпроса колко досъдебни производства е гледал следовател Пеевски. Николко. Нито едно дело не му е разпределяно. Нула дейности от тези, които ги пише в длъжностната характеристика на един следовател…

Гениално го е казал Достоевски: „Истината е достъпна само ретроспективно”. Може и да не е съзнавал, че е гениално. Щото и самата гениалност се вижда само ретроспективно. В момента на гениалнеченето никой не може да е сигурен. Възможно е след време да се окаже, че и ние сме казал някои гениални работи. Така де, по обеми на гениалнеченето малко колеги могат да се мерят с нас. Едно 100 хил. знака си ги правим месечно като стой та гледай. Но да не се бъркаме в работата на потомството. Ний да дадем каквото можем, пък то да съди.

Цецерон рекъл в Сливен: „ГЕРБ наруши статуквото и направи промяна… Няма друга партия, която да има такъв реален политически живот…”

Излиза, че на другите партии политическият им живот или е нереален, или не е политически. Третата възможност е да не е живот, което ние не допускаме. Има много следи от физиологичната им дейност… Както и да е. Исках само да отбележа, че Цецерон се развива. Бавно, едва забележимо, но все пак положително. Предния път, когато говореше по темата, каза: „От целия политически живот само в ГЕРБ има политически живот.” Което е доста по-крайно.

На вниманието на правячите на промени. В Бургас само за 10 дни са се самоубили петима: жена на 56 г. скочила от третия етаж; жена на 22 г. - от седмия; мъж на 51 г. - направо от покрива на блока; мъж на 59 г. бръкнал в контакта; 71-годишен се хвърлил в язовир. Както виждате, всекоя възраст, пол и занятие…

Според шефката на психодиспансера в Бургас д-р Надя Желязкова големият брой посегнали на живота си е по-скоро стечение на обстоятелства. И ние това казваме, стечение на обстоятелствата. Така ни ги стекоха, че…

Сряда, 22 юли

Движение „Русофили” искат да турят паметник на акад. Лихачов в градинка в "Обеля".  Жителите обаче протестират. Не били уведомени, разбрали съвсем случайно. Ами като не четат няма как да разберат нарочно. Оня ден от общината организираха обществено обсъждане на проекта за паметник на Щастливеца. Никой не отишъл. Вероятно жителите на Обеля не са разбрали, че в квартала имат голяма улица „Акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов“. Кръстиха му я през 2006 г., във връзка със 100 г. от рождението му.

Не сме единодушен. Против сме точно русофилите да турят паметници по градинките. Щото некой ден, като се залисаме, ще турят и на Путята. Но пък от друга страна акад. Лихачов е доказан демократ, един от малкото, които се осмеляват през 1975 г. да се противопоставят на изключването на акад. Сахаров от АН на СССР. И ни е голям приятел и фен. В едно от последните си интервюта се обръща към българите: „Не забравяйте, че вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации. И то не само в Европа, но и в света.” Не помня друг да ни го е признал.  Които ни признават за древна, не ни признават за културна…

Да ви кажа за новото Елдорадо. То, разбира се, е във виртуалния свят. Някакви хакери ударили сайта за изневери „Ашли Медисън” и задигнали данните на 37 млн. кръшкачи. Мисля, че няма кръшкач, който ще се стиска за 100, 200, 1000 долара дори, за да не му се появи името. Милиарди лежат в тоя бизнес! Не знам дали сте забелязали, но големите пари са в пороците на хората, не в достойнствата им. Големите обороти са при дявола.

Нумероложката Ели Загорова вика: „Идва нов месия с нова партия, която ще управлява.” Новият бил млад човек, към 40 г., образован на Запад, със западно мислене и идеи, нито ляв, нито десен. Щял да създаде партия и да наследи Бойко в управлението след 2018 г.

Не знам дали Бойко ще позволи нов месия. Той много внимава. С активната подкрепа на медийния империалист всичко, дето стърчи, се подкастря. Макар че пък, дето рекъл Сенека на Нерон, „Колкото и от нас да убиеш, никога няма да убиеш своя приемник”. И точно така става. Нерон елиминирал на едро, но пак останали много мераклии за поста му. За кратко се изредили Сервий Сулпиций Галба, Марк Салвий Отон, Авъл Вителий. И после дошъл Веспасиан, тоя, дето е рекъл, че парите не миришат. Той е свързан с България. Първо започва кариерата си като военен трибун в Тракия, а като император създава гр. Нове край днешен Свищов. Но по-важна е другата връзка – именно той започва Колизеума, тогава са поставени колоните, върху които се разписа Благой Георгиев.

Като го споменахме… Шефът на НИМ Божидар Димитров изпрати до медиите коментар, в който призовава за снизходителност. Драскането по дуварите било част от българската народна култура. Още средновековните българи го правели. Повечето надписи, вика Божо, са с приблизително следното съдържание: „Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена.” Авторите на тия графити били овчари, земеделци, ковачи, войници... Но писанията им били на правилен от граматична гледна точка български литературен език. „Ерго, грамадна част от българите (около 70%) от всички социални групи са били грамотни.”

Разбирате ли? Ако Пено не беше се похвалил, че е кле… Пена, ние нямаше да знаем днес, че сме били с такава висока степен на грамотност. По това време в Европа едва 2% са можели да четат и пишат. Което ще ни накара в бъдеще да споменаваме без негативни конотации тази особеност на българския характер - че кле… без хваленето не струва пет пари.

И днес сме грамотни. Е, не чак като през средновековието, но достатъчно, за да се разбираме…

Вероятно е писал пиян Божо, за това е малко объркано, но основната идея се разбира. Джизъса е истинския българин, а ние, дето го критикуваме, сме изметнати.

В тази връзка да ви кажа, че някакви зевзеци разработили приложение към Google Chrome – Tiger Деба. Като си го инсталирате и то почва да добавя “деба” към заглавието на всяка новина, която отворите: „Николета подкара комбайн, деба!” „Джизъса се подписа в Колизеума, деба!” „Съдебната реформа се провали, деба!” Хубавото на българския език е, пишат създателите на приложението, че понякога с една дума можеш да кажеш хиляди неща. И тая дума е просто неологизъм на кле…

Николай Слатински вика: „Съдебната реформа минава през оставка на Цацаров”. Точно така е! Но за съжаление в тази държава няма институция, партия или политик, които да му я поискат. Защото… Абе, знаете защо.

Когато Радан изговори  от парламентарната трибуна десетилетните въжделения на милиони българи ("Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора."), Цацата им рекъл. На управляващата коалиция главно: „Искате като в Румъния? Нема проблем, още утре ви почвам наред. И нали се сещате откъде ще почна?!” И погледнал в посока обратна на Мека. И тогава, ако помните, Борисов каза: „Вие това ли искате, да ме влачат и мен по прокуратурата?”

Кой ли ни пита нас какво искаме…

В тази връзка се сещаме и още нещо. САС намали от 230 хил. на 70 хил. лв. контрибуциите, които СГС определи Сидеров да плати на Борисов. Задето рече, че премиерът "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки, наркотрафик и контрабанда" и изнасял пари със самолети за Ливан.

В мотивите на съдиите от САС се казва, че градските съдии не са взели под внимание заявеното от Сидеров, че това, което е казал, е било тиражирано многократно в публичното пространство, което се установява от разпечатки от статии, публикувани в различни електронни сайтове. "Изявленията на Сидеров са били изцяло повлияни от тези публикации, които свързват ищеца с разнородна престъпна дейност в продължение на повече от 11 г."

Разбирате ли?! Десетки публикации и нито една не е стигнала до прокуратурата. А Калоян Стоев една само написа и прокуратурата почна министъра…

Четвъртък, 23 юли

Доц. Георги Милошев, шеф на Лабораторията по молекулярна генетика в БАН, разправя по радиото, че „Е”-тата в храните увреждали човешката ДНК. Дори и разрешената доза добавки и консерванти била вредна. Натриевият нитрит, който се слагал в месата, бил едно от най-опасните съединения. Много опасни били и оцветителите в сладкарството, защото се натрупвали в организма. Затуй, братя, където срещнете „Е”, направо задрасквайте. Ако ще да е и на регистрационната табела на кола…

Не, това последното не го вземайте под внимание. Тъщата ще мине утре за по кафе, та затова се сетих и за туй „Е”, което на мен специално ми се натрупва и ми се отразява зле…

Радан Кънев пуснал във ФБ клип на песента на Кени Роджърс The Gambler (комарджия). „Всеки комарджия знае тайната на оцеляването - да знаеш от какво да се откажеш и какво да задържиш.”

Не знам, но асоциацията, която на мен ми се образува, е, че в туй правителство си играят на Blackjack или на рулетка.

Обърнете внимание обаче как почва песента:

On a warm summer's eve

On a train bound for nowhere


Гореща лятна вечер и влакът на реформаторите отива на св. Петка в трънете…

Но най-важният съвет на комарджията е друг:

He said, "If you're gonna play the game, boy

You gotta learn to play it right..


И тука right не е обратното на left, а обратното на wrong.

Трябва да се научиш да играеш играта добре, а не да играеш дясно… Ляво и дясно са релативни посоки защото тръгват от т. нар. егоцентрични координати – винаги ти си в центъра и от теб зависи ляво и дясно. Проблемът е, че 15% от човеците не се оправят с ляво и дясно. Всъщност, като се замисля, хората, дето не се оправят с правилно и грешно, са далеч повече…

Петък, 24 юли

„Министърът на външните работи Даниел Митов опита да постави нежен ултиматум към САЩ за отпадането на визите за българи”, пише „Труд. На връщане от САЩ рекъл: „Въпросът с визите за САЩ не може да продължава още прекалено дълго време да е в това състояние.“

Какъв ултиматум, бе! Ние сме в положението на оная мома, дето македонецът и рекъл: Или ке ми дадеш, или ке те кле… Единственият избор е да съдейства, щото ще боли по-малко. 

Премиерът вика: „Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям… Върша това заради него… Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи… Наех се да му помогна, в прекрасни отношения сме.”

Ако бяхме малко по-злонамерен, като нищо можехме да заключим, че премиерът гледа на съдебната реформа като на чужда.

Досега РБ легитимираше реформаторската мимикрия на Борисов, сега ще легитимира и тази на ДПС. Нямало значение, вика Радан, кой предлага промените. Било му транспенисиално, важното било да се случат промените. Според нас вече няма значение и има ли Радан. Чао Радане, скрий се вече. И да не забравиш да вземеш и Кунева с теб. Барабар с подкрепата ѝ с особено мнение. Те такава перверзия не бях чувал! Абе, Радане, верно ли Бойко ти бил обещал, като стане президент, да те направи водач на цялото дясно? Черпихме се с едни демократи оная вечер и един се изпусна.

Както и да е. Да обобщим за съдебната реформа. Работата стана малко като с обрязването. Основното уж стои, но отношението е вече различно… Защото обрязаните (факт, не оценка) я вземат в свои ръце. Щом съдебната реформа е неизбежна, рекоха от ДПС, тогава ще я направим ние.

Ало пенсиите! Даяните ли в тая жега? „Новинар” съветва преди да си легнете вечер, да си сложите на краката чорапи, които сте изстудили за десет минути във фризера. Това щяло да ви помогне поне да заспите. Може също така калъфката на възглавницата да изстудите. И тениската може. За гащите не пише, но мисля, че няма проблем. Само трябва да ги сложите за една минута в микровълновата, за да измрат бабалюгите… Всъщност, това и за чорапите се отнася.

Да не пропусна да ви кажа, отпада ви ангажиментът да си бръснете подмишниците. Сега модерното е да се боядисват. Вижте Майли Сайръс как си ги е вапцала.

Областният на Варна Стоян Пасев ял заразено с антракс телешко. На 10 юли господин областният обядвал заедно с министър Десислава Танева и още един министър, чието име не се споменава, в ресторант, който бил заредил със заразеното с антракс месо. Но явно не са прихванали. Те управляващите какво ли прихващат…

Точно това имах предвид, когато писах, че в една разкапана държава никой не може да живее добре. Не пари да има, не власт, не нищо! Ще го блъснат, ще го застрелят, ще го отровят, па той нека си е министър… Ама иди им обясни, че редът и законът ще са от полза и за тях.

Тони Филипов, д-р   reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар