Зима

Зима
Пролет

7 юли 2015 г.

Гърция показа на Германия що е то капитализъм

Гърция гласува да не изпълни дълга си към МВФ и ЕС, което е сериозен провал за Ангела Меркел и тройката, която тя ръководи и казва, че няма друг начин за Гърция, освен да изплати огромните си задължения.

Гласуването е огромен урок за консерваторите и за всеки друг, който смята, че става дума за неопитно ляво правителство на идеалисти, които си въобразяват, че могат да пренебрегват правните норми, докато изпълняват мечтата Че Гевара.

Погрешно. Това всъщност е капитализмът.

От самото начало, Меркел и ЕС защитават позицията, че понеже Гърция има дълг, тя трябва да го плати. Тази позиция приема, че дългът работи само по един начин – ако ти предоставиш на някого пари, той трябва да ти ги върне. Но това не е начинът, по който работят свободните пазари. Дългът не е гаранция за бъдещи плащания в пълен размер. По-скоро това е риск, който кредиторите поемат с надеждата, че може би задълженията ще бъдат платени утре. Ключовата дума тук е "риск".

Ако сте склонни да поемете риска, вие получавате премия под формата на лихва. Но недостатъкът на този риск е, че вие губите парите си. Гърция просто подведе Германия.

МВФ заема на Гърция 1,500 милиарда евро, дължими през юни, а Гърция не ги връща. Гърция дължи други 3,5 млрд. евро на ЕЦБ до юли, което точно сега изглежда наистина съмнително, че ще се случи. Изумително е, че демократично избрано правителство с портрети на Ленин, Енгелс и Че Гевара в офиса си, преподава този урок на Германия.

Още по-изумително е , че Меркел знаеше, че Гърция може да не върне този дълг още преди тези преговори да започнат. Собствена оценка на МВФ за гръцкия дълг от преди няколко дни гласи, че съществуващият дълг е неустойчив и може да възникнат нови нужди от финансиране.

"Неустойчив"! Германските банкери знаеха, че Гърция не може да плати тези суми и все пак Меркел настоя.

Обърнете внимание на гръцкия БВП. За да се изплати дълг, трябва да имаш една развиваща се икономика. Това е основен закон на икономиката. Това е начинът, по който кредитните карти работят. Така работят ипотеките. Това е начинът, по който работят банките. Но икономиката на Гърция никога не е била в състояние да се възползва от дълга, тъй като тя се свива в продължение на години.

Има и друг ключов факт, че гърците са наясно с нещо, което всички останали е забравили. Този дълг е бил първоначално дължан на частни инвестиционни банки, като "Голдман сакс". Но МВФ и ЕЦБ взеха самоубийственото решението да се даде на тези частни банки да прехвърлят този дълг към институции, които да "спасяват" Гърция. През април бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише настоя за прехвърлянето на дълга. Резултатът е, че ЕЦБ направи тази катастрофално глупава сделка с Гърция. И така нямаше споразумение за преструктуриране с Гърция. Страната си разплати неотложните задължения към частния финансов сектор - инвестиционните банки основно, а дългът беше прехвърлен на европейските данъкоплатци. Правителството се съгласи на пакет от сурови съкращения на държавните разходи и структурните реформи в замяна на заеми на обща стойност 110 милиарда през следващите три години.

Трише направи колосална, елементарна грешка. Точното място за рисковия дълг по дефиниция е в частните пазари, като "Голдман сакс". Ключова точка при частното инвестиране е, че кредиторите са подготвени за "подстригване". Рискът абсолютно не трябва да се поема от централни банки, които разчитат на парите на данъкоплатците за спасяване.

Ако Трише беше взел обратното решение и беше оставил дългът на "Голдман" и др., днешното гласуване щеше да бъде бележка под линията, а нямаше да бъде заглавие в историята. "Голдман сакс" си изми ръцете с гръцкия дълг. На кого му пука? Може би на акционерите и клиентите със сигурност. Но това нямаше да доведе до криза в сърцето на ЕС.

Сега Италия, Испания и Португалия гледат Гърция и си казват: "хей, сигурно и ние може да се измъкнем от тази каша".

"Сега, преди всички да запеем "Червеното знаме", нека инжектираме нотка реализъм. Гърция всъщност не е страна, пълна с луди социалисти, които не разбират как работят форекс пазарите. В действителност огромна част от проблемите със събирането на данъци произтича от факта, че в Гърция има две и половина повече хора на свободна практика и малък бизнес, отколкото средно във всяка друга страна. А малките предприятия са експерти в избягване на данъци.

Консерваторите, които мразят плащане на данъци и които призовават малките предприятия да преследват стратегии за избягване на данъчно облагане, да си запишат: Вашата мечта просто се сбъдна в Гърция.

Ако Гърция е по-социалистическа - по-скоро като Германия, с нейните огромни корпорации, които имат голяма работна ръка, плащаща данъци, събирането на задълженият в Гърция щеше да бъде много по-високо.

Гърция сега вероятно е презряна на дълговите пазари. Може да се наложи да започне да печата собствената си обезценена драхма. Тя няма да има достъп до кредити. Разбира се, зехтинът, сиренето и ракията изведнъж ще станат невероятно евтини стоки на износните пазари. Туризмът в Гърция е на път да стане страхотен. Но в същото време ще бъде ужасно - безработицата ще нарасне, тъй като икономиката на Гърция ще се срине. 


Но ужасът ще бъде в това, че Гърция ще остане сама на своя собствен път. Сега тя избира съдбата си и в това има нещо, достойно за уважение. 
Джим Едуъртс,"Бизнес инсайдър", fbr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар