Зима

Зима
Пролет

13 юли 2015 г.

Шест признака, че пропилявате живота си...

Не е нужно човек да е зад решетките, за да бъде затворник.
 
Често собствените ни концепции, решения и идеи са това, което ни отнема свободата. 

Така, безброй интелигентни хора пропиляват по-голямата част от живота си, пише блогърът Ейнджъл Черноф за marcandangel.com. Милиони хора по света са в плен на едни и същи мисловни капани.

Ето шест от най-често срещаните (и трудни за приемане) признаци, че животът ви не е това, което искате и трябва да промените начина си на мислене, за да постигнете щастие и удовлетворение:

1. Стремите се да отговорите на очакванията на всички останали, с изключение на вас. 


Твърде много хора живеят живот, който не е техният. Живеят така, както другите смятат за правилно... така, както родителите им смятат, че е най-добре за тях... както
приятелите, учителите, правителството и медиите мислят, че е най-добре. Те пренебрегват вътрешния глас и интуицията си. Толкова са заети да удовлетворят всички останали и да се съобразят с очакванията им, че губят контрол над живота си. Забравят какво ги прави щастливи, какво искат, от какво имат нужда... и в крайна сметка забравят за себе си. Имаме един живот - тук и сега. Трябва го вземем в свои ръце и да не позволяваме другите да отвличат вниманието ни от нашата истина.

2. Обвинявате всички останали. 


Откажете се от нуждата да обвинявате другите за това, което имате или нямате, за това, което чувствате или не чувствате. Спрете да преотстъпвате на другите силата и отговорността за вашия живот. Или вие имате власт над собствените си проблеми, или те ще вземат власт над вас. Точка!

3. Оплаквате се непрекъснато. 


Постоянната нужда да се оплаквате от какво ли не - хора, ситуации и т.н. - не води до нищо освен до нещастие и депресия. Никой не може да ви направи нещастни, нито една ситуация не може да ви депресира, осен ако не й позволите. Чувствата не са резултат от ситуацията, а от това как гледате на нея. Не е лесно да се приеме, но това е истината. Вашият живот е такъв, какъвто го виждате. Не подценявайте силата на собствените си мисли.

4. Не сте готови да се провалите. 


Посредствеността е удобна; защото избираме да не опитваме. Защото е по-лесно да говорите как ще научите или направите нещо ново, отколкото действително да го направите. Защото мислите, че всичко е прекалено трудно, така че просто ще го направите "утре". Защото мразите работата си, но не търсите нова; защото е по-лесно да отхвърлите отхвърлянето. Излезте от това състояние. Докато се размотавате и се проваляте в това да опитате, трябва всъщност да сте там, навън, и да се опитвате да се провалите, да предизвиквате себе си, да учите нови неща, да се проваляте, напредвайки, колкото се може по-бързо. Желанието за успех трябва да надмогне страха от провал. Защото, ако прекалено много се страхувате да не се провалите, няма да направите това, което е нужно, за да успеете.

5. Оставяте страха да решава бъдещето ви.  

Страхът е чувство, а не факт. Ние сами го създаваме. Всичко е в ума ни. Променете нещата отвътре и отвън всичко ще си дойде на мястото. Както казва Франклин Делано Рузвелт: "Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх." Помнете това. Не позволявайте на страха да решава бъдещето ви. Нека вашите мечти да бъдат по-големи от страховете ви и действията - по-силни от думите ви.

6. Вярвате, че най-доброто е вече зад вас. 


Това може би е най-трудното, но трябва да оставим миналото да си отиде! Да, никак не е лесно, особено когато то изглежда толкова по-добре от настоящето, а бъдещето - толкова несигурно. Но имайте предвид, че настоящият момент е всичко, което имате и с което някога ще разполагате. Миналото, което днес копнеете да се върне, вероятно сте го пренебрегвали, когато е било настояще. Не си причинявайте това отново. Не пропилявайте настоящето си с едно минало, което няма бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар