Зима

Зима
Пролет

27 юли 2015 г.

Да дадем шанс и на добрите новини

Не знам дали сте забелязали, но проточилите се горещи летни дни произвеждат предимно негативни новини
 
 – младежи малтретирали тригодишно дете; лекар, починал вследствие на побой, нанесен му в псхиатрична клиника, където бил приет заради тежко псичино разстройства след закриването на клиниката, в която той самият работел.

И разбира се, постоянните предупреждения за заплахата от самите горещини. Или пък пикантни – като раздялата на Гришо и Маша, кой кого и защо е зарязал.

След всичко това някак между другото минават малкото добри новини, които би трябвало да ни зарадват. Като тази за изключителните резултати, постигнати от български ученици на международната олимпиада по математическа лингвистика.

Новината би могла да ни оправи вкуса от не особено добрите информации през уикенда, ако й бяхме обърнали достатъчно внимание. А тя сякаш мина някак между другото.

В същото време седем от осемте участници в националния ни отбор по математическа лингвистика спечелиха медали, което ги постави на второ място след САЩ. А един дванадесетокласник е на четвърто място в света сред повече от 200 състезатеи.

Едва ли е нужно да се обяснява колко сериозно е това постижение за малка страна като България, чието население е по-малко от това, например на Ню Йорк.

Но може би трябва да се напомни, че далеч не е първото и за 12 години равносметката на българските отбори се измерва в 45 медала, 11 от които златни. И да дадем шанс и на добри новини като тази.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар