Зима

Зима
Пролет

23 юли 2015 г.

Време е за скок на заплатите

Никой не инвестира в изграждане на кадри и накрая ще останем само чиновници и пенсионери

На пазара на труда в момента има криза за шофьори на камиони. Преди това липсата ги хвана лекарите, техниците, инженерите, а най-напред бяха заварчиците. 


Всеки що-годе читав представител на изброените професии си събра багажа и замина да работи извън страната за пари, които да отговарят на уменията му. И ще продължи да е така.

Всъщност, ако човек се загледа в статистиките, в България няма липса единствено на чиновници и пенсионери. И ако нещата продължат да следват естествения си ход, движени единствено от дългата ръка на пазара, няма да е далеч времето, когато в България ще има две професии - държавен служител и пенсиониран държавен служител.

Всъщност изчезването на работната ръка в цели професии отдавна би трябвало да е дало сигнал както на държавата, така и на бизнеса. Време е не за увеличение на доходите, не за вдигане на заплати, а за истински скок на заплащането.

Вероятно мрачни макроикономисти веднага ще прозрат в този призив сценарий как поемаме по пътя на Гърция. Разрухата и провалът са на една крачка разстояние и пр. Бизнесът пък ще извади статистики с колко се е увеличила заплатата и с колко малко - производителността на труда, и как вдигане на доходите на работниците всъщност ще донесе гибел на всяка една фирма и фирмичка в страната.

Да, ако погледнем просто показателите на Националния статистически институт, се вижда, че заплатите са нараснали. През 2011 г. средната е била 671 лв., а през първото тримесечие на тази е вече 859 лв.

Но също от тези статистики ще разберем и че основният ръст се дължи на вдигането на минималната работна заплата и доходите на
чиновниците.

И двата показателя бележат почти двойно увеличение за същия период. А за съжаление, увеличенията на заплати в бизнеса са спорадични и са само изключения, които потвърждават правилото, че заплатите в България не са се увеличавали от 2008 г. насам.

Когато от Агенцията по заетостта обявиха кризата за шофьори на камиони, която гази транспортните фирми, ми стана интересно какви са предложенията за тези 536 свободни работни места. Проверката в електронната трудова борса показа - заплати по 390, 500, в единични случаи 1000 лв. Останалото е заплащане на акорд. Ако караш и имаш товари, вземаш някой лев, ако не караш, не вземаш. Поразпитах и познати собственици на транспортни фирми каква е работата. Описаха я по следния начин. Тръгваш тази вечер от Италия и утре до обяд разтоварваш в Швеция. Ако те хванат, че караш извън правилата за почивка, се оправяш сам. Навлото, което взема фирмата за товара, не позволява да се наеме втори шофьор.

Всички тези утежняващи работата на тираджията обстоятелства важат и при работа за фирма, която е извън страната. С малката подробност, че испанските компании предлагат заплата на шофьор от 2500 евро нагоре.

Паралелно разгледах и обявите за медици - лекари и медицински сестри, които в момента са на второ място по липси от пазара на труда. За сестра и акушерка заплатата е в диапазона 244-580 лв. за лекар 700-1200 лв. Подобни са и обявите за другите липсващи професии - инженери, среден технически персонал, заварчици и пр. 


Ами при тези условия най-нормалното нещо е читавите хора да си съберат багажа и да си намерят работа във всяка една от другите 27 държави в ЕС. Ограничения на пазара вече няма. И ако българският бизнес иска да е конкурентоспособен на пазара на труда, е крайно време да направи всичко възможно да увеличи заплатите на работниците си. Защото дори да успее да си внесе афганистанци, сомалийци или джигитайци за работници, те също ще последват българите на Запад.

Всъщност за пълзящата криза на пазара на труда и глад за читави работници вина има и държавата. От години министерствата на труда и на образованието се опитват да изградят система за прогнозиране на нуждите от работна ръка.
 

И тази система уж трябва вече и да работи. Да, де, но в прогнозите липса на шофьори няма. И то при положение, че от 2009 г. насам износът на произведени в България стоки расте, очевидно расте и нуждата от транспорт. Може би, при нормален анализ, би могло да се помисли и за инвестиции в обучението на нови шофьори през тези 5 години. Може би тази система би могла да прогнозира и какви нива на заплащане ще са нужни, за да бъдат задържани тези шофьори да работят за български фирми. 

Но не стана. Просто защото нито държавата, нито бизнесът проявяват истински интерес към изграждането и задържането на професионалисти. Вместо това предпочитат да обясняват, че големите заплати са гадна империалистическа измислица.

Сори, пичове, но е крайно време да приемете реалността. Или вдигате заплатите, или сами си карайте камионите, самолекувайте си се, абе като цяло оправяйте се с живота сами.


Виктор Иванов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар