Зима

Зима
Пролет

13 юли 2015 г.

Прост народ - слаба държава

В България е модерно да си прост, тук акълът отдавна не е на почит и категорично не е средство за успех...
 
 От известно време една снимка на обява за фризьорско оборудване обикаля социалните мрежи. На вратата на празно помещение е залепена бележка с надпис – „Продава се оборудване-фрезьорско и миникюрско”.

Вероятно на правилен български език човекът, написал бележката е искал да каже, че продава фризьорско оборудване и такова за маникюри. Но така написано - можем само да гадаем.

Силно се впечатлих от неграмотността, с която си служи авторът на обявата и реших да проверя дали това не е просто някаква шега из Интернет. Просто исках да се успокоя, че е някаква извратена „смешка”.

Звъннах на оставения телефон, представяйки се за човек, който се интересува от продаваното оборудване. Вдигна мъж, по гласа звучащ на около 40 години, който любезно ми обясни, че се намира в Бургас и обявата е актуална.

„По всяко време мога да ви покажа техниката, само казвате къде се чакаме, чисто нови са, просто аз затворих салона, не намерих хора да работят”- ми каза мъжът. И звучеше напълно сериозно.

След като приключихме разговора, осъзнах, че в България наистина има хора, които смятат, че е правилно да се изпише „фрезьорско” и „миникюрско”.

И по-лошото, странното и скандалното е, че такива хора имат собствен бизнес. Те са нечии шефове, началници или ръководители.

Често говорим  за това колко са неграмотни децата ни и как си служат с цифри вместо с букви, как бъркат у и о, а и ъ и прочее, обаче май не се замисляме, че проблемът тръгва от по-високо ниво, да го кажа така - и възрастни хорат пишат на ниво забавачка. Хора, които въртят бизнес, хайде да не споменавам и хора, които ни управляват или работят на държавна работа.

Само ще припомня  писмото на учителката, към момента депутатка - г-жа Баракова до министъра на образованието и науката. Пълно с грешки. Или онзи полицай, който в един акт беше написал улица „Ханко брат”. Човекът не просто е неграмотен, но не и чувал за хан Кубрат.

Срам.

Извън майтапите и подигравките на хорската неграмотност и липса на знания, не знам дали осъзнавате колко сериозен проблем е това масово затъпяване на малкото  останали хора в България. Може би по-интелигентните се спасиха някъде в чужбина и тук останаха предимно неграмотни хора, за сметка на това - бизнесмени.

В България е модерно да си прост, тук акълът отдавна не е на почит и категорично не е средство за успех. Не и тук. Гаранция.

Нали знаете приказката „прост народ-слаба държава”. В този ред на мисли - да не виним горката ни страна, че отглежда неграмотници. Проблемът сме ние.

„Слочаенос. Не мисла.”

 
Адриана Аврамова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар