Зима

Зима
Пролет

13 юли 2015 г.

Изкупната цена на млякото се срина с над 30 на сто

До този момент мерките, които ЕК предприема, обхващат сухото мляко и маслото

„В момента изкупуват литъра по 45 ст, а миналия юли беше 65 ст. Дневно предавам по 1,350 тона. което е точно с 270 лв. no-малко. За месец губя 8100 лева. Може Евросъюзът да подпомага млечния сектор, но не и българския." 

Това разказа пред "Преса" Георги Николов, който има ферма със 157 животни в плевенското село Вълчитрън. От тях 104 са дойни, а в момента 70 крави дават мляко. 

Още по-голяма е трагедията на хората, които имат само по няколко крави, изкупната цена е 30 ст. защото в малките ферми не са изпълнени европравилата за качество.
 

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган беше в петък у нас и съобщи, че заради евентуалното удължаване на руското ембарго ЕК смята да разшири защитните мерки за европейските производители. Той обеща да ни помагат в търсенето на нови пазари, но категорично отряза мераците ни за експортни субсидии за млечните продукти.
 

До този момент мерките, които ЕК предприема, обхващат сухото мляко и маслото. Това изобщо не засяга родните фермери, защото страната ни не произвежда сухо мляко, а маслото е в минимални количества. По време на Съвета на министрите в края на януари България и Румъния поискаха компенсации за млекопроизводителите си, но не успяха да извоюват помощи.
 

Нашите мандри имат проблеми с реализацията на сиренето и кашкавала, защото по-евтини вносни продукти се изсипаха на пазара. Още от есента на 2014 г. фермерите настояват да получат европейски компенсации заради сринатите цени. Онези, които работят на светло, могат да докажат всичко с документи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар