Зима

Зима
Пролет

13 юли 2015 г.

Как станахме рай за чужди пенсионери

Едва ли има пенсионер в България, който да не помни онази идея от преди 4-5 месеца за въвеждане на 10-процентов данък върху пенсиите.
 
Малко вероятно е да има пенсионер, който да се съгласи, че страната ни може да е рай за хората от третата възраст. 

Но има и такива хора и те са далеч повече – надхвърлят 500. И те са пенсионери, но от Италия. И те като родните ни баби и дядовци недоволстват от ниските си пенсии, въпреки че средната сума на Апенините е 1500 евро, а у нас - 156 евро или 10 пъти по-малка. 

За италианските пенсионери, а и за връстниците им в останалите страни членки на ЕС, България си е истински рай за хората от третата възраст. И ниският стандарт на живот не е сред причините чужденците, излезли в заслужена почивка да се радват на охолен живот у нас. Възрастните европейци избират България и заради липсата на доход върху пенсиите. Всъщност страната ни е една от малкото в Европа, където този вид доход не се облага. Така избрали да изживеят старините си във Варна, Пловдив или София спестяват между 25% и 35% от пенсията си, защото след 6-месечен престой тук се облагат по местната данъчна система. Ето как българската данъчна система спестява на тези хора между 375 и 525 евро на месец. 

Изводът е, че сумата, която италианската държава взима от средностатистическия пенсионер, е равна на тази, която българската държава отпуска на „богатите“ пенсионери, т.е. тези, които получават тавана на пенсиите, който сега е 910 лв. 

И докато южняците са намерили начин да избягат от натиска на държавата си, то за българите остава да се надяват скоро идеята за облагане на доходите на възрастните да не се зароди отново. 

В действителност данък „пенсия“ е морално неприложим у нас. Неетично е да вземеш 10 на сто от 157-те лева, колко е минималната пенсия на една голяма част от българските пенсионери. Вярно е, че авторите на идеята предлагаха данъкът да се прилага само, в случаите, в които пенсионерът работи и така получава два вида доходи. Също така е вярно, че една част от тези работещи пенсионери се трудят по задължение, защото пенсиите им са ниски и не могат да свържат двата края. Последното още веднъж доказва, че облагането на парите за старини може да се случи у нас едва когато сумите се увеличат. За тази цел обаче са нужни още две неща – работни места и намаляване на дела на сивата икономика. 

Докато това не се случи, ситуацията у нас ще остане без промяна. Българите в трудоспособна възраст ще бяга в чужбина в търсене на по-високи доходи, а пенсионираните европейци ще търсят данъчно убежище у нас. 


Двойка италиански пенсионери, живеещи у нас, греят от щастие на сайта на фондацията, подпомагаща настаняването на чужденците в страната ни 

Анна Ефтимова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар