Зима

Зима
Пролет

3 юли 2015 г.

Комисия за защита на имитацията

КЗК и глобата на "Мтел"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) затвърди тази седмица безумната си практика да преследва мобилните оператори за това, че предлагат евтино или безплатно устройство на клиентите си.

Първи бяха БТК, като глобата им беше двойно по-голяма. 

Подобна санкция на практика забранява в България световен модел за продажби на телекомите. Но не това е голата беля, а друго.

КЗК разполага с правомощието да се занимава с нелоялна конкуренция. Тя може да бъде сезирана за най-различни маловажности и е задължена да извърши проверка за това, че таксиметровият шофьор от града Х е нарисувал картинка, която много прилича на компанията У.

В повечето други държави компаниите си търсят тези права чрез съдебни дела директно срещу конкурентите и всеки сам защитава интереса си. В България обаче фирмите могат да се обръщат и към КЗК, където глобите за нелоялна конкуренция са същите като за много по-сериозните нарушения като злоупотреба с монопол и картел.

В резултат на това КЗК се занимава само с реклами и нелоялна конкуренция, а нарушенията, които най-силно изкривяват пазара като злоупотреба с господстващо положение, концентрации, картелни споразумения (хоризонтални и вертикални) остават на заден план.

След няколко месеца парламентът ще трябва да реши кой ще ръководи КЗК след изтичането на несменяемият Петко Николов (той ръководи комисията от 2003 г.). Народните представители обаче силно ще трябва да помислят дали комисията успява да отговори на обществените очаквания и закона, дали се управлява добре, дали няма нужда от промяна - както в правомощията й, така и в статута на самия председател - ограничаване на мандатите, прозрачност и състезателност при избора му. Това ще е сигурната гаранция, че конкуренцията ще получи защита, а защитата няма да е имитация.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар