Зима

Зима
Пролет

3 юли 2015 г.

Марин льо Пен аплодира Гърция

Националният фронт във Франция ликува заради "прекрасния урок по демокрация", адресиран към "евроцентристката класа"

 Лидерът на френската крайно дясна партия Национален фронт - Марин льо Пен аплодира Гърция. 

Тя одобри решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас за провеждане на референдум за предложения от ЕС план за спасяване от фалит. Докато финансовите пазари изпаднаха в объркване като недоволството от излизането на Гърция от еврозоната стана все по-шумно, партията на Марин льо Пен ликува поради този "прекрасен урок по демокрация", адресиран към "евроцентристката класа".

Не е голяма изненада да се види подкрепата от страна на френската крайно дясна партия на коалицията на радикалната левица в Атина. Въпреки идеологическите им различия, Националният фронт приветства победата на СИРИЗА на гръцките избори през януари, обявявайки я за "шамар в лицето" на еврото и политиката на строги икономии на ЕС, пише Джефри Клавел в коментар, публикуван във в. "Хъфингтън пост".

Националният фронт се надява да натрупа точки от гръцкия пример, за да популяризира своята собствена стратегия за излизане от еврозоната и Европейския съюз. Същото направи и британският премиер Дейвид Камерън с неговите планове за референдум "за" или "против" британското членство в ЕС. Льо Пен възнамерява да прокара подобен план.

След 2012 г. Льо Пен не е спряла да усъвършенства детайлите на сроковете и условията на Frexit, програма на Франция за излизане от ЕС. Стратегията днес изглежда определена. "Ако бъда избрана за президент на републиката, ще се ангажирам, заедно с французите, за организирането – в рамките на шест месеца – на референдум за излизането от Европейския съюз", предупреди Льо Пен миналата година. 


За шест месеца тя планира да договори подкрепа за Франция в замяна на възстановяването на четирите "суверенитета": териториален /възстановяване на границите/, монетарен /връщане към франка/, правен /край на автоматичния превод на стандартите/ и икономически /преимущество за националното и протекционизъм/.

С други думи става въпрос за организирано разкъсване на Европейския съюз до най-малките му части. Това, което остава да направи Льо Пен, е да убеди французите, че основният подход на програмата на Националния фронт не е нито "скок в неизвестността", нито обещание за икономическа катастрофа, както твърдят нейните опоненти.

Много хора казват, че възможността за гръцкото отделяне дойде точно навреме. Националният фронт, водещата партия, що се отнася до броя избрани френски официални лица в парламента в Страсбург, иска да повярва, че Ципрас ще направи своята собствена програма правдоподобна, и всичко това докато звучи погребалният звън на половинвековното изграждане на Европа.

"Ние се движим в посока на гръцкото излизане от еврозоната", заяви вицепрезидентът на партията Флориан Филипо по France Info.. Филипо допълни, че би било пророческо отстъпление, което ще покаже "че напредъкът на адската евроцентрична машина не е безмилостен, че хората са тук, за да си възвърнат известен контрол".

Всички тези европейски инициативи вдъхновяват Националния фронт. След като поиска народен вот за договора за европейски бюджет през 2012 г., партията на Льо Пен надигна глас за създаването на народен референдум по примера на швейцарския модел, посъветва за провеждане на референдум за имигрантите, и  регистрира законопроект, чието приемане би разпоредило отстраняването чрез референдум президента на републиката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар