Зима

Зима
Пролет

18 юли 2015 г.

Флоренция - столицата на Ренесанса (галерия)

Флоренция е столица на едноименната провинция и главен град на област Тоскана в Централна Италия.
 
Известен с ролята си в прехода от Средновековие към Възраждане, града е световен център на Изкуството и Културата, където е съсредоточена по-голямата част от културното наследство на Италия.

Градът на Медичите, наричан понякога така, защото е управляван дълги години от фамилия Медичи, е разположен на река Арно върху площ от около 102 кв. км. Населението му наброява близо 356 000 души (2004 г.), което го прави най-гъсто населения град в Тоскана.

Този величествен и красив град е богат на културни и исторически забележителности и е рай за туристите. Улиците, площадите и храмовете на града са украсени с творбите на велики италиански майстори като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Данте, Боккачо, Джотто и други. Пред вас няма да стои въпроса "Какво можем да видим в града?", а "Какво можем да отложим за следващия път?". 

Катедралата Санта Мария дел Фиоре - символа на града, е четвъртата по големина в света и представлява уникална смесица от красота и екстравагантност. Невероятно смелия за времето си купол, дело на Филипо Брунелески, е един от безспорните шедьоври на ренесансовото изкуство. Червеният двойно-черупчест осемстенен купол без подпорни колони е бил инженерно чудо за времето си. Част от флорентинската катедрала е и забележителната кула на Джото, от чиято камбанария се открива панорамна гледка на града и провинцията. От тук Флоренция изглежда като бижу, изпълнено с катедрали, църкви и безброй примери на човешкото величие. В близост до нея се намира Баптистерий "Сан Джовани", чиито три врати са украсени с бронзови релефи от Андреа Пизано и Лоренцо Гиберти.

Градините Боболи, разположени на южния бряг на река Арно, са дом на изключителна колекция от скулптури, датиращи от 16-18 век, както и на някои римски антики. През пролетта градините са препълнени с цветя и са подходящи за пикник.

Една от най-интересните части на Флоренция е стария мост Понте Векио. Той датира още от края на Римската империя (4 в.), като през 972 г е бил дървен, но вследствие на наводнение през 1333 г. е разрушен и през 1345 г. отново изграден в сегашния си вид - покрит мост с множество магазини. Над тях преминава коридор, проектиран и наречен на Джорджо Вазари, който представлява картинна галерия и е служил за безопасното преминаване на херцог Козимо I Медичи от Уфици до двореца Пити. Първоначално дюкянчетата са били заети от занаятчии и месари, но заради неприятните миризми, херцогът ги прогонва през 1593 г. и на тяхно място се нанасят бижутери. 

Най-известния музей във Флоренция, и като цяло в Италия, е Галерията Уфици. Той е дело на Вазаро по поръчка на Козимо I Медичи и първоначално е бил използван като административна сграда за флорентинските магистрати. От 1765 г. е превърнат в галерия и до днес в нея се съхраняват оригинални шедьоври на Ренесанса, чиито автори са едни от най-великите имена на това време - Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Ботичели, Тициан, Леонардо да Винчи, Филипо Липи и на още много известни художници. 

Други забележителности на града са Академията на Изящните Изкуства, където е събрана огромна колекция от скулптури на Микеланджело, в това число и прочутия „Давид”, Фонтанът на Нептун, Базилика Санта Кроче, в която са гробовете на Данте, Галилей, Микеланджело, Лоренцо Гиберти, Николо Макиавели, Джоакино Росини и други известни личности, Двореца Пити и безброй още места, достойни за посещение.

Историческия център на Флоренция привлича милиони туристи всяка година, а през 1982 той е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО. Градът е класиран от Фобс като един от най-красивите в света.


Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар