Зима

Зима
Пролет

18 юли 2015 г.

Владимир Путин издаде указ за създаване на нови резервистки сили

Предвижда се новите резервистки сили като начало да са от около 5 хиляди души
 
 Руският президент Владимир Путин нареди да се сформират нови резервистки сили като част от мерки за подобряване на обучението и бойната готовност на армията във време на международно напрежение със Запада заради Украйна, предаде Ройтерс.

Новите резервистки сили се обсъждат от няколко години, а Путин разпореди за първи път създаването им през 2012 г., малко след преизбирането му за президент. Най-новият му указ бе огласен вчера.

Новите сили ще се различават от съществуващия резерв на руската армия с това, че на служещите в него, заети на непълен работен ден, ще получават ежемесечно възнаграждение и ще имат редовни учения и подготовка.

Русия по принцип разполага със запас от няколко милиона бивши военнослужещи, но те нямат редовни обучения поради ограничение върху честотата, с която може да бъдат свиквани.

Според представители на министерството на отбраната в Москва се предвижда новите резервистки сили като начало да са от около 5 хиляди души, малък брой за страна с около 750 хиляди активни военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

По данни на руски медии създаването на новите резервистки сили е било забавено от недостиг на финансиране. В указа на Путин се нарежда на правителството да намери средства за новото формирование от съществуващия бюджет на министерството на отбраната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар