Зима

Зима
Пролет

18 юли 2015 г.

Безсмислената победа на евробюрократите

Едно неприкрито злорадство се носи над Европа. Злорадстват висши брюкселски чиновници, неприлично богати олигарси и обикновени психодесни.
 
Радват се безмерно, защото са победили гърците. 

„Референдуми ще организират, с OXI ще гласуват. Не ги е срам. Само че им свърши безкрайният празник - злобеят евробюрократите. - Сега вече ще правят, каквото им се каже".

И от още един факт се опияняват стражите на неолибералното статукво. Убедени са, че оттук-насетне няма да има друга европейска държава, която да се осмели да се противопостави на диктата им. Отново ще се върне старият модел, при който еврокредиторите нареждат, а всички останали безпрекословно изпълняват. 


Това злорадство е глупаво. Най-малкото издава неспособността на тези, които го изразяват, да мислят дългосрочно. Добре, принудиха правителството на СИРИЗА да капитулира. У повечето нормални хора обаче този факт предизвиква не униние, а още по-голяма нетърпимост към брюкселците. Да, тези хора вероятно няма да гласуват за леви партии. Но ще гласуват. И големият въпрос е за кого. 

Откакто СИРИЗА спечели изборите в Гърция, неолибералите по света и у нас не спират да твърдят, че това са „популисти, левичари, комунисти, екстремисти и агенти на Путин". Че оставането им на власт неимоверно застрашава просперираща Европа. Че ако, не дай Боже, и в други страни подобни партии спечелят изборите, ще настане всеобщ Содом и Гомор.

Искрено, ама най-искрено съветвам неолибералите да не се радват от капитулацията на СИРИЗА. Изобщо не бива да се радват, че хората в Гърция, а и в Европа няма да подкрепят масово левите партии. Хората просто ще насочат пристрастията си към партии, в сравнение с които СИРИЗА и „Подемос" са олицетворение на умереността. Ядосани на лявото и мразещи брюкселските началници, гласоподавателите ще почнат да отдават предпочитанията си на крайно националистически и ксенофобски партии от типа на гръцката „Златна зора". 


И основните виновници за това ще бъдат онези в луксозните евроофиси, които тъпо и упорито продължават да затягат колана около вратовете на нормалните хора и да облагодетелстват свръхбогатите.


Петър Волгин, „Деконструкция", БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар