Зима

Зима
Пролет

29 юли 2015 г.

Парламентът прие окончателно възрастта за пенсиониране

За пенсионирането на 65 г. ще са необходими 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 години - за жените.
 
 Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. 

Това стана късно снощи след дебати, продължили близо седем часа. Сред най-важните промени, гласувани от депутатите, е плавното увеличение на пенсионната възраст до 65 години в масовата трета категория труд при осигурителен стаж от 40 години за мъжете и 37 за жените.

За пенсионирането на 65 г. ще са необходими 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 години - за жените. С плавното увеличаване на възрастта, през 2037 г. и мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години. Така мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65, а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще излизат в пенсия на 65. Всички останали ще се пенсионират по-рано.

За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 г. действителен такъв, също ще има плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която ще достигне през 2029 г. 67 г

От месец януари догодина, работещите в сектор "Отбрана и сигурност", които са първа категория труд, ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Съгласно окончателно приетите промени, при първа категория труд възрастта ще достигне 55 години (за военнослужещи, държавни служители по Закона на МВР) и 45 - годишна възраст за работещи като парашутисти и водолази и др. За втора категория - възрастта ще достигне 60 години.

Против увеличаване на възрастта гласуваха от БСП и ПФ.

Със заложените промени таванът на пенсиите ще отпадне през 2019 г. Има възможност всеки роден от началото на 1960 да има избор дали да се осигурява задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или за пожизнена пенсия в държавното осигуряване, като изборът няма да е еднократен.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар