Зима

Зима
Пролет

29 юли 2015 г.

Пловдив, кaч пара?*

За едни 3 бона общината орезили новата европейска столица на културата

Пловдив, освен че е европейска столица на културата, скоро може да бъде обявена и за малка частна монархия, независима от останалата част на България. 

Градът под тепетата вече си има цар и това е петролният бос Георги Самуилов. Именно той получи честта да празнува едно от най-големите събития, важни за цялата родна общественост - и по точно да отбележи рождения си ден насред Античния театър.

Бизнесменът, като един истински римски император, събра всичките си стотици приятели и срещу скромните за него 2800 лева получи правото да почерпи гостите си с шопска салата и ракия насред сцената на древния театър. Пиянска оргия, повръщане под масата и чалга ритми и танци огласяха Стария Пловдив до късно през нощта в събота. „Стилни" бели чаршафи попречиха на любопитните жители на града да станат част от важното събитие и да видят какво се случва на празника. Жалко!

Предполагаме, че и самият Самуилов не се е надявал за празника му да се говори толкова много, както се случи. Така че, той все пак спечели. Защото няма лоша реклама. Със сигурност ще има хора, които дори ще се зарадват на неговата смелост и ще си кажат: „Ех, защо и аз не го направих това, следващия път и аз ще празнувам там".
 

И все пак проблемът не е толкова в самия олигарх, а в общината, която си затвори очите и ушите и се направи на ни лук яла, ни лук мирисала. Но пък със сигурност с радост си е прибрала 2800 лева за наема на Античния театър. 

Иска ни се да попитаме едно нещо - а именно правилно ли е един паметник на културата, на който всички ние имаме правото да се радваме, защото е обща собственост, да се дава под наем за близо 3 бона, сякаш е някоя зала в забутано квартално читалище?

Въобще не би трябвало да има опция, според която хора като Георги Самуилов да могат да разпъват маси и шатри насред сцената на театъра, нито пък да заливат с ракия и шопска салата онова пространство, на което доскоро са се изявявали опери и представления. Прави ни впечатление, че общината в Пловдив в такива ситуации почти винаги действа като ощипана мома. След като стана ясно, че е отдала въпросната сцена за концерт на „Пайнер" и цял град избухна в негодувание, от кметството си посипаха главата с пепел и скъсаха договора с чалга компанията. Сто процента обаче са се надявали, че номерът може и да мине и да си приберат кинтите от Митко Пайнера.

Този път схемата проработи и независимо дали сега от общинските служби се извиняват или не, парите са по техните банкови сметки и връщане назад няма. Не познавам Георги Самуилов и със сигурност няма скоро да попадна в златните среди, в които той се движи с царска величественост. Иска ми се обаче за него да важат същите закони като за нас.

Според общинската наредба в Пловдив всеки шум, концерт или каквото и да е събитие трябва да приключват в 23.00 часа. В толкова часа трябва да затварят врати и заведенията. И то насред лято. Не малко културни мероприятия са приключвали рано-рано, защото идват униформени. Общината няма смелостта дори да обяви, че посетителите на Културната столица на Европа през 2019-та не бива да бъдат ритани по улиците, тъй като нарушават обществения ред, говорейки под нечий прозорец в 23.00 часа в квартала на творческите индустрии (Капана) или на Главната. Но затова пък има „смелостта" да прибере едни 3 бона, и то със съзнанието, че това не е редно.

Пловдив като същинска девственица загуби честта си още с първия срещнат. А петното на срама вече е лепнато на челото на новата Европейска столица на културата, и то още преди да е започнало нейното време.

*Кач пара (турцизъм) означава Колко пари


Античният театър в Пловдив

 Илияна Николова, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар