Зима

Зима
Пролет

5 юли 2015 г.

Бедна ни е фантастиката. "Биг брадър“ се завръща

Не стигат СРС-тата, не стига, че идат избори, ами и триглавата ламя може да ни сполети

Не стигат СРС-тата, не стига, че идат избори, ами и „Биг брадър“ се завръща, за да отпразнува десетата си годишнина и окончателно да ни побърка.

Не е само това, ами има вероятност да продължи цели четири месеца. Даже е почти сигурно, което ни докарва до делириум тременс отсега. Дори да изпотрошим всички телевизори и да се скрием в килера, даже там мишките ще обсъждат колко прост, примитивен и невероятно противен е даден участник.

Така правят редовите домакини навсякъде - в трамвая, в кафенето, при фризьорката, даже в министерството, в което работят през свободното си време.

Началото на риалити маратона ще е в средата на септември, между 7 и 15-ти, като стартът е с т.нар. класически „брадър" , т.е. едни бабаити, травестити, весели и палави в началото, после фучащи момичета, които са подбрани на специален кастинг по един единствен критерий - да дразнят, ама максимално. Нали трябва да се изпращат смс-и против.

После ще има „ВИП брадър" с пияни „звезди“, които ще се псуват като каруцари. Някой като Тодор Славков ще си показва задника, абе, яко културата на долницата, както се изразява руският учен-философ Михаил Бахтин, който разнищва този феномен.


Ако рейтингите са високи, ще ни ощастливят и с „Биг брадър ол старс". Пак някакви звезди, ама лачени, от предишните издания.

Ще почнат да обикалят едни лафове от типа на „Дека са ми пръстените?", „Бедна ти е фантастиката", „През вратата ли да изляза?, произнесени навремето от трите близначки, заради, които измислиха думата тризначки. Иначе тя не съществува. Говорим за онези три момичета от Благоевгард, които някой нарече триглавата ламя, а Ива Николова просто “грозни пуйки“.

Те изгряха по време на „Биг брадър 3" и бяха най-голямото падение на формата в световен мащаб, въпреки , че и по планетата кухи лейки и дразнещи типове никак не липсват.

В рекламата на предстоящия сезон-маратон участват всички герои, натрупали популярност в Къщата, като от победителите не участват именно те - неотразимите. Това са т.нар тризначки Вяра, Надежда и Любов. Те били люто обидени на продуцента Нико Тупарев, че „не ги третира като истински звезди". 


Така разправят телевизионни дейци. Последните са потресени, но нямат избор - сами ги произведоха и превърнаха в български феномен. Милите момичета са категорични, че няма повече да му „вдигат рейтинга"на Тупарев. Обикновено казват точно обратното на истината.

Това ни плаши най-много, пазят ги за ефира, та дори да не ги гледаме да сънуваме кошмари.

„Ние на комунистическия влак Биг Брадър няма да се качваме повече никога!!!", заявили трите харпии, както ги наричаха злите езици, при последното издание с тяхното височайше участие...

Разбира се Георги Лозанов, председател на СЕМ, известен и като човекът с папийонката, се изказа хвалебствено за формата, нали му създава работа.

„Не знам дали „институция” е комплимент в нашето общество, защото тъкмо институциите отнасят най-големите критики. И „Биг Брадър“ може би наистина е такава, доколкото често предизвиква колективен гняв, който обикновено води до апел към СЕМ: „Спрете ги!”. Впрочем, убеден съм, със скритото очакване, че няма да го направим.

Пренесен у нас, форматът сякаш успя да открие „черна дупка” в преживяванията на аудиторията: колкото повече се съпротивляваш срещу това, което гледаш, толкова повече го гледаш.“

В това има нещо вярно, бихме го нарекли телевизионна наркомания.

Гого Лозанов разправя още, че „Биг Брадър“ променил и гледането на телевизия в България като увеличил интереса към частния човек, включително когато използва публични роли. И това се вижда не само в малките екранни братя на брадъра, но и къде ли не другаде – от „човешките истории” в новините до станалата задължителна драматургия на скандала и в забавните, и в сериозните предавания” , философства той. Представяме си го как стои в къщи, закичен с папийонката, и наблюдава „частния човек“.

Нико Тупарев също разправя, че творението му е институция, която променя представите за телевизия и нагласите в обществото. Преди всичко променя неговата банкова сметка, апропо!




Светослав Пинтев, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар