Зима

Зима
Пролет

31 юли 2015 г.

Прехвърчаха искри между ГЕРБ и Реформаторския блок

ГЕРБ нарочи някои от министрите на Реформаторския блок. Допуска се дори те да се разделят с постовете си.

За това намекна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред медиите той не разкри имената на министрите, към които управляващата партия има забележки.

„Това беше тема, която беше обсъждана в парламентарната група, но тя беше само индикирана, без въобще да има някакъв дебат. Предоговаряне на условията в коалицията в момента не стои на дневен ред", разкри Цветанов.

От изказването му стана ясно, че в редиците на ГЕРБ е назряло недоволство от разпределението на позициите в управлението. Обсъжда се и начинът, по който РБ участва във властта.

Реформаторите неведнъж са обвинявани, че преяждат с власт и на фона на 23-мата си депутати в парламента имат твърде много министри в кабинета. Досега открито за смяна на министри от страна на премиера не се е говорило. Бойко Борисов тази седмица не скри раздразнението си от действията на Реформаторите.

Той ги разкритикува заради решението им да гласуват "против" два от въпросите за референдума - за задължителния вот и мажоритарния избор на депутатите. Министър-председателят заръча на депутатите от РБ да стоят повече на столовете в пленарната зала и да не отсъстват от важните гласувания. Напрежение между ГЕРБ и РБ имаше и след избора на тримата подуправители в сряда и след гласуването за новия омбудсман в четвъртък.

Междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отправи критика към Радан Кънев. Тя коментира изказването на лидера на ДСБ във Фейсбук, в което се намеква за предоговаряния на условията за участие в коалицията. Бъчварова определи изказването му като несериозно и посочи, че написаното прилича на отворено писмо към избирателите, съобщава "Новинар".

„Очевидно имаме различни позиции, гласуваме по различен начин”, коментира вицепремиерът.
„Личното ми мнение е, че се преекспонира правото на по-малките партньори, което застрашава изпълнението на договорената от нас програма”, сподели Бъчварова.

По думите й сериозната коалиция изисква да няма разделение между „мои” и „твои" реформи.

Пред журналисти Бъчварова заяви, че в кабинета не е имало обсъждане за намаляване броя на министрите от РБ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар