Зима

Зима
Пролет

15 юли 2015 г.

Въпросите, на които Сотир Цацаров не отговори

Главният прокурор се оплете в тези и спомени, които си противоречат, но не отговори на най-важните въпроси за работата на държавното обвинение

Един час. Близо толкова продължи поредното интервю на главният прокурор Сотир Цацаров, който след две поредни изяви в "Канал 3", се появи и в сутрешния блок на bTV. 

От него разбрахме, че ръководителят на държавното обвинение няма да се види с протестиращите днес, защото има друга работа, както и че няма да подаде поисканата от тях оставка. Много други въпроси обаче останаха без отговор или незададени изобщо.

Ще се разпитваме, няма да се разпитваме

Сотир Цацаров: Една такава проверка при всички случаи трябва да премине през снемане на обяснения на главния редактор на този вестник. Нали така?
 

Водещ: Има ли значение за вас от къде идва тази информация за корупция?
 

Сотир Цацаров: А нали току-що ви казах, че една проверка при всички случаи трябва да започне на снемане на обяснения на главния редактор на вестника, който е публикувал тази информация. Именно той трябва да е човекът, който трябва да посочи източника на тази информация, както и самия автор. Дали има или няма Калоян Стоев – аз не зная."
 

Става дума за проверката на всички обществени поръчки, организирани от министерството на правосъдието, която държавното обвинение разпореди. Поводът беше публикация във в. "Труд", според която договор за 19 хил. лева на Министерството на правосъдието за поддръжка на климатиците нарушава закона.

Главният прокурор се разминава с думите си от миналия четвъртък, когато имаше съвсем друга теза и на въпроса дали ще снемат обяснения от автора на статията (главния редактор на "Труд"): "Сигналът или по-скоро публикацията, която ваши колеги са направили. Къде според вас е проблемът. Не е прекалено. Да снемат обяснения от автора - вас снемат ли ви обяснения като пишете?" Днешната версия на Цацаров не съвпада и с изнесеното в прессъобщeнието, което институцията разпространи миналата седмица, в което подобен разпит на "главния редактор" не се предвиждаше.

Длъжни сме да се сезираме. Чета всички медии. Не мога да чета всички медии

Сотир Цацаров: …публикациите в печатни издания, и въобще в медиите, са законен повод по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Така че хайде да не мерим медиите на фалшиви или не, защото НПК не е.
(няколко минути по-късно)
 

Водещ: Ето, една статия от вестник "Капитал" в случая ще ви цитирам. 29 март 2013 година – вие вече сте главен прокурор на България, и в нея се споменават ред факти, свързани с КТБ, с увеличаването на депозитите вътре, с изтичането на пари към кухи фирми. Защо не се самосезирахте по тази статия, например, още тогава, а трябваше да се стигне до разпада на КТБ? Тази статия, между другото, има реален автор, който може да бъде открит – проверих, има снимка.
 

Сотир Цацаров: Извинявайте, вие сте проверили нереалния автор в "Труд" и реалния автор в "Капитал"? Така ли да разбирам?
 

Водещ: Нереалният автор в "Труд" няма снимка и няма колонка под …
 

Сотир Цацаров: Искате да ми кажете, че наличието на снимка е гаранция за реален автор? Добре, да се върнем на статията на "Капитал" във вестник "Капитал". Аз съм встъпил в длъжност на 10 януари или по-точно на 21 януари 2013 година. Не сме се сезирали по тези публикации. Отчетени са и други.
Сотир Цацаров въобще не отговаря на въпроса защо прокуратурата не е реагирала на тази публикация на "Капитал", която излиза една година преди краха на КТБ. Всъщност се опитва дори да създаде внушението, че авторът на публикацията е нереален. Всъщност нашият колега Николай Стоянов е познат на прокуратурата, защото в последната година е давал обяснения по назначените от ръководената от Сотир Цацаров институция проверки по негови текстове.

Но Цацаров, който по-рано заявява, че помни много добре, се опитва да върне датата на публикацията няколко месеца по-рано, когато не е бил встъпил в длъжност:

Сотир Цацаров: …Вие преди малко ми четохте публикация – от месец януари мисля, че беше 2013 година.
 

Водещ: Март месец.
Фактът, че прокуратурата е разпоредила проверка по журналистическа публикация не е укорим. Укорим е фактът, че при управлението на Сотир Цацаров подобни действия са избирателни. В този текст се опитахме да съберем неизчерпаемите примери за публикации, които разкриват злоупотреби за милиони, но не са провокирали никаква реакция, колкото текстът от "Труд", насочен срещу правосъдния министър.

Водещият показва на главния прокурор колаж с него и Делян Пеевски

Сотир Цацаров: Да. Това е поредното внушение. Това е поредното внушение, което идва да покаже, че Пеевски е Цацаров и Цацаров е Пеевски. На мен тази тема отдавна ми омръзна, разбирате ли? Виждам, че се опитахте някак си да влезете в нея и отново връщайки отношенията ви с Борисов и прочие. Разбирате ли? Спрямо всички тези хора е имало определени действия на прокуратурата. А отново да играем по този начин. Мога ли само да видя какво пише? Подкрепям правосъдната реформа 160 от 240. Е, добре де, вместо да ги показваме тези снимки, не може ли – можете да оставите снимката – не протестирам срещу нея.


Данните за близостта на Сотир Цацаров с ДПС и Делян Пеевски са много по-конкретни от един фотоколаж.  Първо, прокуратурата съвсем умишлено отказа да разследва казуса КТБ, в момента, в който Пеевски имаше интерес от това банката да не фалира. Второ, прокуратурата проведе съвсем формална проверка по сигнала, който беше подаден срещу него и бизнеса му от "Протестна мрежа". Трето, прокуратурата се превърна в охранителна фирма на депутата от ДПС, като си измисли, че е имало опит за убийството на Пеевски и задържа за три денонощия трима души, за чиято вина няма абсолютно никакви данни. Прокурорът, който беше одобрил всички тези действия, впоследствие беше награден лично от Цацаров, като беше назначен в новосъздаденото звено за противодействие на корупцията. Четвърто и пето - Цацаров системно прекарва назначения в съда и прокуратурата, близки до ДПС, през лостовете си за влияние във ВСС. И шесто - прослувутият казус с преправените от прокуратурата инициали Д.П. в изчезналия в последствие тефтер на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

За съдебната реформа


Сотир Цацаров: И кога ще финализираме Конституцията, ако я финализираме? За Коледа – като коледен подарък. Дотогава процесуални закони, Закон за административни нарушения и наказания, несъстоятелност, санкции за водачи и прочие и прочие, всичко това, което всеки ден като най-болно влиза на тази маса, тя кой знае колко проблеми е събрала, а и вие самият, често казано.
Главният прокурор от доста време се опитва да развие тезата, че е наложителна промяна първо в правилата за наказателен, граждански и административен процес. След всяка негова изява необходимите за реформа закони набъбват и вече засягат няколко клона на правото. Тезата, която Сотир Цацаров разви днес беше, че Христо Иванов е загубил ценно време, като е изостанал със също толкова важни реформи. През последната половин година Сотир Цацаров на няколко пъти успя да пробие разделението на властите и да инициира законодателни промени - с промените в ГПК (които предвиждаха правомощието да спира търговски сделки, но след шумен скандал бяха оттеглени), после с промените в НПК, които лично занесе на Цецка Цачева, както и с текстовете, дошли от прокуратурата в Закона за съдебната власт и намерили място в проект, внесен от АБВ. При това положение остава абсолютна загадка защо главният прокурор не е поел инициативата по-рано.

За некадърните прокурори

Водещ: Сега сте от другата страна. Добре, некадърна ли е прокуратурата?
 

Сотир Цацаров: Не, не е некадърна. В прокуратурата има некадърници, откровени некадърници, но те не определят облика на прокуратурата. Аз го казах и пред друг ваш колега, че в прокуратурата има много шлака, която трябва с течение на времето да изтече.
 

Водещ: И колко още време трябва да изтече шлаката?
 

Сотир Цацаров: Г-н Хекимян, аз не разполагам с магическа пръчка. Аз не предлагам, нито мога да уволня някого.
Противно на твърденията на Сотир Цацаров, главният прокурор може да предлага образуване на дисциплинарни производства (Чл. 312. (1) от Закона за съдебната власт). Засега под ударите попадат нискостоящи прокурори, а техни колеги, за чиито професионализъм и морал има съмнения, са оставени да напуснат системата и да получат обезщетения. Главният прокурор, който е началник на всички прокурори, спокойно може да предприеме и мерки, с които да "прехвърли" некадърните си подчинени в отдели, които най-малко могат да вредят на съдбата на хората.

И незададените въпроси.

В интервюто не видяхме нито един въпрос за темите, които прокуратурата сама повдигна, а след това, защото не отговаря, на политическата и икономическата конюнктура - замита под килима. Достатъчни са само няколко примера - проваленото разследване за печатницата в Костинброд; т.нар. 800 незаконно подслушвани по времето на Цветан Цветанов мобилни телефона, които така и не достигнаха до съда; опитът за прокурорска проверка срещу ползващия се с имунитет президент; делото за "Дюнигейт" от началото на мандата на Цацаров, по което бяха обвинени главният архитект на града…



Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар