Зима

Зима
Пролет

14 юли 2015 г.

Историческа среща в Космоса: "Нови хоризонти" до Плутон

Апаратът "Нови хоризонти" на НАСА ще се приближи днес на минималното разстояние от 12,5 хил. км от планетата джудже Плутон.
 
Срещата е историческа, защото за достигане на далечната планета са необходими девет години.

Скоростта на "Нови хоризонти" по време на тази операция ще бъде 14 км/сек. Апаратът с тегло 453 кг има двигател за корекция на движението, но няма запаси от гориво, за да забави скоростта и да навлезе в орбитата на Плутон. Затова, прелитайки край планетата-джудже, той ще продължи пътя си към границата на Слънчевата система.

"Срещата на 21-и век" - така ръководителят на мисията Алън Стърн нарече максималното доближаване на "Нови хоризонти" до Плутон. Космическият апарат на НАСА е определил размера на далечния леден свят.

Измерванията показват, че радиусът на планетата джудже е 736 мили или приблизително 1185 км. Оказва се, че това е с 20-30 мили повече, отколкото се предполагаше досега.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, на 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона км от планетата-джудже.

На борда на Нови хоризонти има девет специални спомена от Земята. Сред тях е и част от кремираните тленни останки на откривателя на Плутон Клайд Томбо. Така той ще достигне до ледения свят, който е открил преди 85 години. Останките на Томбо са в алуминиева капсула, на която са изписани имената му, неговата националност, както и имената на съпругата му и двете му деца.

Сред останалите ценности, носени от "Нови хоризонти", са американска пощенска марка от 1991 г., две монети, две американски знамена и два компактидиска със снимки с членовете на екипа на мисията.

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета джудже. Плутон обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 година досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.


Bulgaria On Air

Няма коментари:

Публикуване на коментар