Зима

Зима
Пролет

14 юли 2015 г.

Шестте вида пагубен емоционален багаж за връзката

Всеки носи своя багаж, от който често не може да се отърси...
 
Във всяка връзка има натоварване с определен така да се каже багаж. 

Понякога багажът е реален – материални общи ценности и придобивки, които двойката притежава – къща, кола, дългове, дори децата.

Но понякога става дума за емоционален багаж, който неминуемо влияе на връзката и отношенията. Всеки носи своя багаж, от който често не може да се отърси.

Кои са най-често срещаните видове „емоционален багаж“ във връзката?

Вина

Да поемеш вина за нещо е трудно. Не всеки може да го направи чистосърдечно. Инстинктивно човек хвърля вината върху другия, успокоявайки себе си, че е прав.

Правейки това, човек се превръща в убиец на собствената си връзка. Ако нещо не е наред с вас или с багажа, който носите от предишна връзка, не си го изкарвайте на сегашния си партньор. Той най-малко има вина.

Притежание

Държанието с партньора сякаш той или тя е предмет, собственост също води до влошаване на отношенията. Когато обичаш някого, държанието с него като със собственост го отблъсква рано или късно.

Не забравяйте, че вашият партньор също е избрал вас, а не само вие него или нея. Инвестирането в обич и и близост води до много повече успех във връзката, отколкото това да показваш на другия собственическата част от характера си.

Критицизъм

Критиката е полезна, когато е градивна. Когато обаче тя се проявява във всичко, започва деконструкция в отношенията. Когато единият от партньорите бива постоянно критикуван, поведението и действията му са обявявани за погрешни, увереността му започва да се изпарява. Заедно с нея изчезва и любовта.

Пасивна агресивност

Пасивната агресивност е много често срещан феномен. Някои хора дори мислят, че е полезно да се съгласяват с партньора си, само за да се избегне конфликт, а след това да продължат да правят каквото са си решили.

Това не предизвиква нищо друго, освен конфликти и несъгласие у другия. Проблемите и неразбирателствата се изглаждат с комуникация. Иначе нищо не се получава.

Без компромиси

Всяка връзка се гради върху компромиси. Ако сте свикнали от предишните си връзки да не правите отстъпки към партньора си, не се чудете защо тези връзки са в миналото. Това, което трябва да правите е винаги да уважавате желанията, чувствата и разбиранията на половинката си, ако искате да очаквате същото.

Егоизъм

Повечето хора проявяват егоизъм. Той е общочовешка черта и в известен смисъл е напълно нормален. Стига той да не придобие големи размери, не би бил пагубен. Но ако всичко се върти около благосъстоянието и комфорта на единия партньор за сметка на другия, сещате се, че нещата няма да завършат с щастлив край.



Аz-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар