Зима

Зима
Пролет

16 юли 2015 г.

Гърция каза "да" на икономиите

Гръцкият парламент одобри тази нощ пакети мерки за икономии, поискани от международните кредитори в замяна на нова спасителна помощ за тежко задлъжнялата страна от еврозоната, предадоха световните агенции.

Депутатите приеха закон за реформи, съгласувани с Еврогрупата като предварително условие за започване на преговори за трета кредитна програма за Гърция в размер на между 80 и 90 милиарда евро за период от три години.

Нормативният акт ратифицира решенията на срещата на върха на страните от еврозоната в неделя и понеделник, като включва промени в данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, включително повишаване на данък добавена стойност и ограничаване на практиката на предсрочно пенсиониране.

Законът бе приет от 300-членния еднокамарен гръцки парламент с 228 гласа "за" при 64 "против" и шестима въздържали се.

Гласуването бе поименно. Против закона се обявиха бившият министър на финансите Янис Варуфакис, председателката на парламента Зои Констандопулу, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис и заместник-министърът на труда Димитрис Стратулис. С "не" гласуваха общо 32 от 149-те депутати от СИРИЗА. Други шестима се въздържаха.

Премиерът и председател на СИРИЗА Алексис Ципрас обаче прокара закона с подкрепата на по-малкия партньор от управляващата коалиция, партия "Независими гърци", както и на проевропейски опозиционни формации.

Самият Ципрас преди гласуването призова с неохота парламента да приеме закона, като каза, че той няма да е от полза за гръцката икономика. "Не вярваме в пакета, но сме принудени да го приемем", каза премиерът на Гърция. Той подчерта, че мерките нямат алтернатива, въпреки че не е съгласен с тях.

Гласуването премина при високо напрежение и бе предшествано от протест в центъра на столицата Атина срещу новите мерки за икономии, който премина с инциденти.

Приемането на пакета открива пътя за преговори с европейските партньори за трета програма за помощ за Гърция, отбелязва Ройтерс. Резултатът от гласуването обаче прави бъдещето на лявото правителство на Ципрас неясно след разцеплението в редиците на неговата партия СИРИЗА.

Планът за Гърция вече бе ратифициран снощи от френския парламент. Предстои обаче той да бъде одобрен и от депутатите в Германия и Финландия - две страни, които олицетворяват по-твърдата линия към Атина.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар