Зима

Зима
Пролет

21 юли 2015 г.

Борисов с план Б: Вдигам ръце и казвам „Оправяйте се"

До момента няма съгласие за идеята на ДПС да се върви към промяна на Конституцията с изцяло нов законопроект, предложен от тях.

Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан, която завърши с разговор в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с участието и на съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Нямаме съгласие. Има отстъпление за постигане на консенсус в рамките на парламента", обяви Радан Кънев след разговорите с премиера и лидера на ДПС.

Съпредседателят на реформаторите бе категоричен, че реформа във вид, предложен от ДПС, в момента няма как да се приеме и разговори за нов конституционен проект също не може да бъде отстъп от това, за което настояват реформаторите.

Лютви Местан смята, че е необходим компромис от парламентарните групи по отношение на съдебната реформа. В противен случай, според него, има риск пред приемането на съдебната реформа.

"Проектът на управляващите не генерира съгласие и ще приключи до края на годината. Това, което предложихме ние, гарантира бърза реформа и реформа до 15 септември, с прекъсване на ваканцията през август", обясни Местан.

Най-голямо несъгласие има по двете колегии, обясни Борисов.

"План Б е вдигам ръце и казвам „Оправяйте се", предупреди премиерът. И добави: Има ден и половина за консенсус".

"Провал на конституционните промени ще означават и провал на съдебната реформа. Това ще е провал за държавата. Ако това се случи, то Румъния може да изпревари България за Шенген. Всеки има избиратели и ангажименти към тях", подчерта премиерът.

Борисов заяви, че разговорите ще трябва да продължат поне до края на тази седмица

Премиерът добави, че трябва да се търси максимално съгласие, като не изключи и варианта до 15 септември да има промяна в Конституцията.

Утре разговорите ще продължат с още срещи с БСП и БДЦ.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар