Зима

Зима
Пролет

16 август 2015 г.

57 лева за сянка, а под сянката - никой

Горе-долу така ще изглеждат нещата по българското Черноморие, ако продължават по същия начин и концесионерите на плажовете все така смятат, че е нормално сянката да се предлага на курортистите като изключителен лукс.
 
Министърът на туризма Николина Ангелкова определи като абсурдна цената, която някъде достига близо 60 лева, но този абсурд не е от вчера. Само дето, вместо да го прекратят, някъде смятат, че има мегдан за още надуване на цените.

Всъщност, ако става въпрос само за сянката по морето, както се казва, летният ни туризъм с мед да го намажеш. Като добавим обаче презастрояването и унижощаването на плажните ивици, съмнителната чистота и далеч не безупречното обслужване, картината става пълна и още по-неприятна. 


Обратно на други морски дестинации, към които се насочват не само чужди, но и български туристи и където хората отдавна са разбрали, че печалбата идва не от сянката, а от това, което предлагаш към нея.

Едва ли е толкова трудно да се заимства практиката на съседна Гърция, която въпреки кризата продължава да ни „краде” туристи – на свободните плажни зони да се плаща само това, което се консумира. А на частните плажове, онези, които не са гости на съответния хотел, плащат входна такса между 5 и 10 евро. Което, както и да го сметнеш, излиза по-малко от 57 лв.

Очевидно обаче дори отливът от българското Черноморие все още не е светнал „червената лампичка” на някои хора, че догодина може да си предлагат каквито си искат цени за чадъри и шезлонги, но ще им бъде все по-трудно да намерят кой да се настани под скъпоценната им сянка.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар