Зима

Зима
Пролет

9 август 2015 г.

Спомен за американската атомна бомба - 70 г. по-късно и в Нагасаки

Броят на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души
 
Три дни след Хирошима японският град Нагасаки си спомня днес за американската атомната бомбардировка, която преди 70 години отне живота на 74 000 души, предадоха световните агенции.

На 9 август 1945 г. в 11,02 ч. местно време ядрената експлозия унищожи 80 процента от сградите в града, сред които и прочутата катедрала Ураками, разположена на 500 метра от мястото на падането на бомбата.

Днес точно в същия час /2,02 ч. по Гринуич/ населението на Нагасаки и на цяла Япония спази едноминутно мълчание. В града отекна вой на сирени и звън на камбани.

На възпоменателната церемония в Парка на мира присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и за първи път на Иран, както и хиляди граждани. САЩ бяха представени от посланика Керълайн Кенеди и от заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност Роуз Готемълър.

След едноминутното мълчание кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване. Той покани президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на други страни да посетят Нагасаки и Хирошима, за да се убедят лично какво се е случило преди 70 години. Тауе изрази безпокойство от новия закон за разширяване на правомощията на японските сили за самоотбрана и каза, че сега идеологията на мира, която е в основата на конституцията на Япония, може да се разклати.

След кмета на Нагасаки изявление направи премиерът Шиндзо Абе. Той каза, че Япония ще представи през септември в Общото събрание на ООН проект на резолюция за ликвидиране на ядреното оръжие.
След това по традиция над града бяха пуснати бели гълъби, символи на мира.

Преди 70 години Нагасаки беше център на търговията между Япония и чужбина и беше известен с голямата си християнска общност. Бомбата, хвърлена над Нагасаки, беше известна като "Дебеланкото". Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американският бомбардировач Б-29 да промени курса.

Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана", отне живота на 140 000 души.

През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи.

В Нагасаки както и в Хирошима беше открит музей на атомната бомбардировка. През юли колекцията в него се увеличи с 26 снимки, направени година и четири месеца, след като САЩ хвърлиха двете бомби над японските градове. Тези снимки бяха открити неотдавна и на тях се вижда мястото в Нагасаки до непосредствения взрив на бомбата.

Всяка година в града продължават да умират хора от лъчева болест и всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 г. числото на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души.


Няма коментари:

Публикуване на коментар