Зима

Зима
Пролет

8 август 2015 г.

Щедрост на държавната маса

Двете частни лотарии, контролирани от Васил Божков, за две години буквално избуяха на плодотворната почва на отчаянието у обикновените хора...
 
От зората на човечеството владетелите се грижат поданиците им да не са гладни, за да не се бунтуват, и да има с какво да се забавляват, за да ги обичат. 

Дали ще става дума за гладиаторски боеве, домове на удоволствията, за които властта си затваря очите, или полулегална употреба на опиати - принципът е един и същ. Затова не е изненадващо, че и сега българските владетели асистират бума на масовия хазарт.

Двете частни лотарии, контролирани от Васил Божков, за две години буквално избуяха на плодотворната почва на отчаянието у обикновените хора. А държавата не просто не ги забеляза. Тя широко отвори вратата за бизнеса им, разреши талоните да се продават навсякъде, даде им една година данъчна ваканция и остави собствения си играч на това поле - тотализатора, в дълбока пазарна летаргия.

Сега резултатът е налице: билетчетата обещават късмет, пари, решение на всеки проблем и с една дума - щастие, от всяка сергия, павилион, магазин, бензиностанция и тв канал. И докато обикновените хора, изгубили надежда, че могат да живеят добре от труда си, без да бъдат измамени или използвани, отделят от бюджета за всяка вечеря по 2 лева за надежда, разтваряйки широко пръстите на полупразните си шепи, сметките на съдържателите на частното лото набъбват като пита с късмети.

Всичко това е повече от логично. Единственото, което държавниците е редно да си припомнят, че политиката да закриляш недотам полезните, но пък изкушаващи забавления за народа, винаги върви ръка за ръка със сериозното им облагане под една или друга форма.

След като две поредни правителства - първото на Бойко Борисов и после това на Орешарски, пуснаха от бутилката духа на масовия хазарт, сега могат поне да вземат част от плодовете на развихрянето му за обществено благо. Както голям процент от парите на държавното тото отиват за спорт, така и процент от приходите на частните лотарии да отиват за здравеопазване, пенсии или клиники за душевно болни. 


Защото нали не се лъжем, че това е бизнес като всеки друг?

 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар